Islamisté si netroufnou zaútočit na Bagdád, ujišťoval v rádiu arabista

29.09.2014 18:15

Arabista Jan Čuřík v Českém rozhlase vyvracel obavy, že by militanti z Islámského státu mohli dobýt třeba i irácké hlavní město Bagdád. Podle Čuříka totiž v Bagdádu operují milice věrné bývalému premiérovi Málikímu a další šíitské milice, které si mírou odhodlání nijak s bojovníky IS nezadají. Z podobných důvodů prý IS nemá odvahu jít do „sebevražedné“ operace do kurdského města Irbíl.

Islamisté si netroufnou zaútočit na Bagdád, ujišťoval v rádiu arabista
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Naopak v hledáčku islamistů je prý syrské město Aleppo, které IS už dostatečně infiltroval. Jde o město důležité i proto, že je mnohem lidnatější než syrská metropole Damašek.

Čuřík také zmínil poněkud paradoxní situaci, kdy si Syřané, kteří v oficiálních kruzích na straně vlády před 13 měsíci silně kritizovali možný zásah USA po chemických útocích v Damašku, nepokrytě přejí, aby útoky USA pokračovaly.

Protisyrským bojovníkům, které USA vyzbrojily, se nálety na IS nelíbí

Za vrchol absurdity pak Čuřík označil fakt, že protisyrské formace včetně těch, na jejichž vyzbrojení se podíleli Američané, nyní v případě bombardování islamistických pozic v Sýrii mluví o zahraničním vměšování.

Arabista se zmínil i o motivaci, která vedla některé státy Perského zálivu k účasti na náletech na pozice IS. Tyto státy mají jednoznačně ambici hrát roli hybatele událostí v dané oblasti. Navíc mají kvalitně vybavené letectvo, kompatibilní s americkou armádou.

Nejde o náboženskou válku

Současný válečný konflikt podle Čuříka prý není válkou náboženskou, ale jde v prvé řadě o politický konflikt. „V Sýrii je to konflikt mezi padesátníky a šedesátníky, kteří dosáhli určité životní úrovně, a chudou sunnitskou periferií narozenou kolem roku 1990,“ vysvětlil arabista.

Bombardování islamistů jim přidá na legitimitě

Poukázal i na to, že bombardování IS mu sice poněkud ubere na finanční a vojenské síle, ale přidá mu na legitimitě. Nálety na IS jsou sice efektní, ale pravděpodobnost, že splní svůj účel, odhaduje arabista jen na „padesát na padesát.“

Příjmy IS: Z ropy, obilí, výpalného a uměleckých předmětů

Čuřík se zabýval i tím, odkud pocházejí příjmy IS. Podle jeho přibližného odhadu příjmy z pašování ropy do sousedních států se na příjmech islamistů podílejí asi z 30%, pěstování a prodej obilí asi z 20%, vybírání výpalného za průjezd kontrolními body asi 30% a prodej uměleckých a památkových předmětů asi z 20%.

Jak zabránit stínání hlav západních rukojmích

V souvislosti s tím, že maskovaný bojovník IS před kamerami sťal několik západních rukojmí, navrhl západním státům recept, jak podobným tragédiím zabránit. Poukázal na příklad Turecka, kterému se podařilo ze zajetí IS před 14 dny dostat 49 svých občanů, aniž by únoscům zaplatil jedinou libru. Turecké tajné službě se prý totiž podařilo své zajaté občany vyměnit za islamisty, které Turecko drželo ve svých žalářích. Podobně by měly postupovat západní státy – zajmout co nejvíce bojovníků IS a pak je vyměňovat za své unesené občany.

Závěrem Čuřík upozornil na to, že ve strategických úvahách IS budou útoky na strategické cíle ve státech západního světa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…