Ištvan chce záznamy, kdo kam chodil ve sněmovně. A Gazdík na to…

31.07.2013 15:16

Vyšetřovatelé poslali minulý týden do Poslanecké sněmovny nezvyklou žádost. Chtějí si prohlédnout záběry z kamer zevnitř i mimo budovu sněmovny a také nahlédnout do poslaneckých karet. Souvisí to se snahou najít údajné jednání o „trafikách“ pro trojici exposlanců ODS.

Ištvan chce záznamy, kdo kam chodil ve sněmovně. A Gazdík na to…
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Žádost od Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) přišla do sněmovny minulý týden, dnes ve středu se jí zabýval její organizační výbor. Detektivové pod vedením Roberta Šlachty chtějí vidět, jak probíhaly rozhovory poslanců v průběhu druhé poloviny minulého roku. S informací přišel deník Lidové noviny, kterému to potvrdila šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Policisté chtějí zároveň sledovat, kdy a kde se daní poslanci pohybovali. To chtějí vyčíst z jejich osobních karet. Tuto informaci potvrdil šéf poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Žádost o karty však podle něj výbor odmítne, policisty prý navede na webové stránky sněmovny, kde je poslanecký harmonogram. Další žádosti probere příští týden. "Je to podivné, protože záznamy ze sněmovny má v rukou policie. Nechápu tedy, proč je ÚOOZ žádá po nás," uvedl Gazdík.

Žádost zřejmě souvisí se stíháním trojice bývalých poslanců ODS Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan totiž již dříve uvedl, že od jejich stíhání nechce upustit a bude se snažit připravit detailní soupis míst, kde mělo dojít k údajnému uplácení.

ÚOOZ zatím není příliš sdílný ohledně účelu žádosti. Potvrdil však, že za ní stojí Ištvan. "Plníme úkoly olomouckých vrchních žalobců. K detailům jednotlivých krokům se ale nevyjadřujeme. Mohu pouze potvrdit, že jsme sněmovně adresovali dožádání o určité informace," řekla pro Lidovky.cz mluvčí Iva Knolová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…