Ivan Bartoš se otevřeně vyjádřil o Okamurovi. Je zde VIDEO

21.12.2017 15:38

Předseda Pirátů Ivan Bartoš debatoval se studenty soukromé Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů. Předseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny promluvil o české politice. Obul se především do předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Zavzpomínal však také na zákrok policie na akci CzechTek v roce 2005, kdy byl premiérem Jiří Paroubek.

Ivan Bartoš se otevřeně vyjádřil o Okamurovi. Je zde VIDEO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Česká demokracie je podle Bartoše v krizi. Mohou za to tradiční strany, které se na politické scéně chovaly tak, jak se chovaly, a probudily v lidech nedůvěru vůči politice obecně. Lidé proto hledají řešení u nějakého jiného politika. Často u oligarchy, jak je prý vidět i v Česku na případu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Bartoš by prý dal přednost tradičním stranám. Nejsou sice dokonalé, ale ctí základní pravidla demokracie a vede se v nich diskuse. Andrej Babiš podle všeho nemá rád, když se demokraticky „kecá“. Vyžaduje po své menšinové vládě, aby „nekecala a makala“, což je podle Bartoše problematický přístup k vládnutí a k demokracii.

Ještě tvrdší Bartoš byl, když se vyjadřoval k předsedovi hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamurovi.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Já mám všude BAN u Okamury,“ prozradil Bartoš. Okamura podle něj volí poměrně jedoduchou strategii. S lidmi, kteří věří jeho pohledu na svět, dovoluje debatovat ve své facebokové skupině. Kdo nesdílí Okamurův názor, je bez milosti vyhozen.

„On sám o sobě jako není magor, on je jenom dobrej obchodník. On ví, jakej produkt, kdo je nakupující, jaká má bejt ta message (zpráva), kterou on koupí, a takhle roste. Věřím, že to má svý limity. Doufám. Věřím tomu,“ uvedl Bartoš.

Okamura naráží na své limity především tam, kde se podaří ukázat, že zkresluje fakta, že manipuluje s veřejností. Jedinou cestou je jít za těma lidma a vysvětlovat jim, jak to je. A nesmí to bejt nikdy vedení z nějaký pozice elit. Když přistupujete k lidem a řeknete jim, vy jste takový hloupoučký a my vám vysvětlíme, jak to je,“ varoval Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Okamura podle jeho názoru nevyrostl jen na šíření dezinformací, ale také na tom, že pražští politici přehlíželi lidi v regionech.  

Pár slov padlo také k akci CzechTech, na které se scházejí příznivci techno-hudby. Bartoš se prý zúčastnil legendárního ročníku z roku 2005, kdy tehdejší premiér Jiří Paroubek poslal na příznivce policii. Dokonce i prezident Václav Klaus tehdy označil policejní akci za nepřiměřenou a žádal premiéra o podání vysvětlení. Bartoš na akci typu CzechTech nevidí nic špatného, pokud se koná na přiměřené odlehlém místě, kde ruší co nejméně lidí.

„Myslím si, že když člověk pochopí kulturní rozmanitost, tak by jednou za rok někde dvacet kilometrů od vesnice jako mohl vydržet ty dva dny prostě nějakýho dunění. Ostatně, když se v Praze dělá show ... třeba strýčka Bradyho, tak nepředpokládám, že primář nedaleké nemocnice ... volá pořadatelům na Staroměstské náměstí kvůli hluku,“ poznamenal Bartoš.

Všechno má nějaké limity, to je podle Bartoše pravda, ale pokud jde o CzechTek, tak by společnost mohla být benevolentní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…