Ivan Langer: Uznání Kosova byla chyba

27.09.2018 15:48

Barbora Tachecí v Českém rozhlase vyzpovídala někdejšího ministra vnitra za ODS Ivana Langera. Ten se pro mnohé možná překvapivě zastal expremiéra za ČSSD Jiřího Paroubka. Prý proti němu byly v minulosti vedeny příliš tvrdé kampaně. Tento výrok pronesl bývalý volební manažer ODS, který měl ony kampaně také na starosti. Prozradil, že by zvážil přijetí 50 syrských válečných uprchlíků v Česku. Jednoznačně také prohlásil, že uznání Kosova bylo chybou pravicových vlád.

Ivan Langer: Uznání Kosova byla chyba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Ivan Lager byl dlouhá léta jednou z hlavních tváří ODS. V roce 2010 se však po volebním neúspěchu z politiky stáhl a dnes pracuje tak, aby s veřejnou sférou neměl nic společného. Je rád, že stojí mimo ni, byť stojí i za veřejně prospěšnými projekty, jako jsou Nadace bezpečná Olomouc, Dětská dopravní nadace a jiné.

Tachecí rozhovor začala poměrně zostra. Zeptala se Langera, jak by se stavěl k přijetí 50 syrských válečných uprchlíků v Česku. Exministr odvětil, že jeho názory na migrační krizi jsou pevné a stálé. Má za to, že míra migrace je dána potenciálem integrace. A pokud jde konkrétně o sirotky, Langer by zvážil jejich přijetí. „Zjistil bych, nakolik můžeme pomoci, zda sirotci skutečně existují, či nikoliv. A pak bych zvážil, zda existuje možnost přesunout je z tábora do České republiky. Zvážil bych možnost dočasného statusu uprchlíka. Zjistil bych, jestli existují pěstounské rodiny ochotné je vzít. A pokud by to do sebe zapadlo, tak bych to zvážil,“ konstatoval s tím, že by hleděl především na to, jestli by to těm dětem opravdu pomohlo.

Na domácí politické scéně ho nejvíc trápí ukrajování svobody a fakt, že se stát v podstatě mění v biřice. Pokud by politiky mohl k něčemu vyzvat, tak by to bylo k větší společenské volnosti. Současná politická situace ho prý štve. „Mě štve teda strašně,“ zdůraznil.

Právě proto, že je příznivcem svobody, často se soudí s novináři. Má totiž za to, že svoboda jde ruku v ruce s odpovědností a novináři si musejí být podle jeho názoru vědomi toho, že nemohou „kydat jakoukoli špínu, na kohokoli se jim zlíbí“. Jako advokát ale svým klientům říká, aby podobné žaloby zvážili.

Ve druhé polovině pořadu Langer uznal, že udělal některé politické chyby. „Já považuji za jednu ze svých chyb rozhodnutí o uznání Kosova,“ řekl doslova Langer. „Myslím si, že to nebylo správné rozhodnutí,“ dodal.

V roce 2010 byl podle svého názoru vykroužkován ze Sněmovny kvůli údajně extrémně negativní kampani. „Ta kampaň byla brutální. Na jedné straně to byla proti Paroubkovi, na straně druhé to bylo proti Langerovi,“ konstatoval host. Možná i díky této kampani prý na lidi působil a na některé dodnes působí divně. „Ono to tak většinou končí, řekne se, on ten Langer je stejně takovej divnej,“ uzavřel rozhovor se smíchem host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…