Ivan Pilip, vyjednávač za lidovce, v ČT: Silná vláda dokáže Zemanovi odolat

05.12.2013 21:39

Ivan Pilip, bývalý ministr financí ve vládách Václava Klause a Josefa Tošovského, teď jedná za lidovce o daních. „S KDU-ČSL jsem měl vždy dobré vztahy, nalezl jsem v ní mnoho přátel a je mi blízká i po stránce ideové,“ vysvětlil v pořadu Hyde park své důvody ke spolupráci s lidovci, která se prý prohloubila v době čtyřkoalice.

Ivan Pilip, vyjednávač za lidovce, v ČT: Silná vláda dokáže Zemanovi odolat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Ostravě

KDU-ČSL se podle Pilipa nachází ve složité situaci. Pokud půjde do vlády, očekává, že bude kritizována za to, že opět usiluje o to „být při tom“. V opačném případě jí prý budou vyčítat, že způsobila politickou nestabilitu a sleduje pouze své vlastní zájmy.

Zatímco ČSSD považuje za standardní a průhlednou stranu, co se jejích záměrů týče, na hnutí ANO Andreje Babiše pohlíží trochu nedůvěřivě.  „Nevýhodou sociálních demokratů je jejich momentální vnitřní situace. Ale přesto by pro lidovce mělo být snazší s nimi nalézt kompromis,“ věří.

Ve spolupráci s ANO se však obává jistých rizik, která podle něj vyplývají z neukotvenosti tohoto hnutí, jeho nejednoznačnosti a skutečnosti, že se členové vzájemně poznávají za pochodu. Připomněl, že ani projekt Věcí veřejných nedopadl slavně. „Ale samozřejmě nelze srovnávat Babiše s Bártou či Jourovou s Kočí,“ dodal Pilip s úsměvem.

Možnost, že by ČSSD nakonec upřednostnila vládní spolupráci s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury před lidovci, nepovažuje Pilip za příliš reálnou. „Úsvit hraje roli strašáku. Nemyslím si, že by s ním sociální demokraté chtěli do vlády,“ říká.

KDU-ČSL by neměla spolupracovat s KSČM

Pilip zdůraznil, že vyjednávací strany musí nalézt body, které jsou pro ně nepřekonatelné a pokud by byly navrhovány ostatními partajemi, do vlády nevstoupí. „Pro KDU-ČSL by to byla například spolupráce s Komunistickou stranou Československa,“ prohlásil, načež ho moderátor Bohumil Klepetko opravil, že měl zřejmě na mysli Komunistickou stranu Čech a Moravy.

Pilip ekonomickou situaci v České republice hodnotil vesměs negativně – země se potácí v recesi a zlepšení v nedohlednu. Zásah České národní banky podle jeho názoru nebyl prospěšný, i když připustil, že doba na jeho hodnocení je ještě příliš krátká. „I pokud by tržby krátkodobě na jeho základě vzrostly, je velmi pravděpodobné, že je to krátkodobé,“ podotkl.

Lidé by měli být optimističtí

"Chtěl bych u lidí obnovit optimismus,“ prohlásil a dodal, že si je vědom toho, jak těžký úkol to je. Věří však, že vzhledem k růstu evropské ekonomiky lze vývoj k lepšímu s trochou štěstí očekávat i v Česku, ovšem za předpokladu stabilní vlády.

Pilip naťukl i svůj vztah k prezidentovi Miloši Zemanovi, když odpovídal na otázku, zda by se v roli předsedy budoucí vlády s ním radil o jednotlivých ministrech. „V životě je málo jistot, ale kdyby se například on měl s někým radit, tak rozhodně ne se mnou. Já jsem vůči němu velmi kritický a on má ke mně stejný vztah,“ prozradil.

Povinností prezidenta však podle jeho názoru je seznam členů vlády podepsat, pokud nenarazí na nějaké pochybnosti například o morální integritě jednotlivých ministrů. Připouští, že Ústava takto jasně nehovoří, ale jedná se o ústavní zvyklost. Kdyby prý všechny ústavní zvyklosti byly v Ústavě, stal by se z ní jízdní řád. „ A právě síla nové vlády se projeví v tom, zda dokáže případným tlakům ze strany prezidenta odolat,“ dodal Pilip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…