Izolace! Prymula a Vojtěch zkusí lépe chránit seniory

27.03.2020 15:17

Šéf Ústředního krizového štábu profesor Roman Prymula spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem znovu předstoupili před novináře a oznámili, že resort zdravotnictví zavedl další opatření na ochranu seniorů před koronavirem.

Izolace! Prymula a Vojtěch zkusí lépe chránit seniory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

„My vás chceme informovat o opatřeních, která jsme učinili na základě situace, u které vnímáme, že je závažná, a týká se rozšíření nemoci COVID-19 v rámci zařízení na poskytování sociálních služeb,“ zahájil tiskovou konferenci před kamerami ČT Vojtěch.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí

Ministr zdůraznil, že v minulosti již byla přijata celá řada opatření na ochranu seniorů a byla vydána doporučení jak postupovat, aby byli senioři ve specializovaných zařízeních, jako jsou domovy pro seniory, opravdu chráněni. Bohužel, tato opatření nebyla zřejmě vždy beze zbytku dodržována.

Proto znovu zdůrazňujeme striktní zákaz návštěv, omezení pohybu klientů, zrušení společných aktivit, společného stravování. A co je velmi důležité, pravidelné měření teploty klientům dvakrát denně, ráno a večer, a pokud teplota klienta přesáhne 37,5, musí být okamžitě izolován,“ oznámil Vojtěch.

Personál těchto zařízení má nařízeno pravidelně kontrolovat zdravotní stav klientů.

Jestliže se pacienti s podezřením na nemoc COVID-19 objeví, každé zařízení musí mít vyčleněno 10 procent lůžek pro izolaci pacientů, a to izolaci takovou, aby byla důkladně oddělena COVID zóna a NON-COVID zóna. Pozitivní pacienti musí mít k dispozici vlastní toalety i koupelnu.

„Pokud je pacient pozitivní, ale ten průběh je mírný, je nutné, aby zůstal v zařízení sociálních služeb,“ zdůraznil Vojtěch. Pokud se stav těchto klientů zhorší, budou převezeni do nemocnic.

A pokud se příznaky nemoci objeví u některého z pracovníků, tento musí ihned odejít z pracoviště, zamířit domů a musí kontaktovat svého praktického lékaře.

Prymula dodal, že by senioři neměli být do nemocnic posíláni preventivně, když žádné příznaky nemoci nemají. Nemocnice je potenciálně rizikovým bodem, a pokud občan netrpí nemocí COVID-19, hrozí, že ji v nemocnici může dostat a po návratu do domova seniorů nakazit další klienty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…