Izrael děkuje Zemanovi. Netanjahu hovoří o přátelství

19.05.2021 21:00

Prezident Miloš Zeman obdržel děkovný dopis od izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za to, že nechal na Hradě minulý týden vyvěsit izraelskou vlajku na podporu země v ozbrojeném konfliktu s Palestinci. „Děkuji, výborný příteli!“ píše české hlavě státu.

Izrael děkuje Zemanovi. Netanjahu hovoří o přátelství
Foto: Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta
Popisek: Prezident Miloš Zeman a izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezi Izraelci a Palestinci opět narůstá napětí. Podle českého velvyslance v Izraeli je situace nejhorší od roku 2014. Střety podle něj vyprovokovalo teroristické hnutí Hamás. Česká diplomacie se v této situaci jasně postavila na stranu Izraele.

Anketa

Považujete Srby za bratrský národ?

96%
4%
hlasovalo: 13320 lidí

Z rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nechal také Pražský hrad jako důkaz solidarity vyvěsit izraelskou vlajku, která dočasně nahradila vlajku EU. Rovněž Zeman minulý týden neváhal Izrael podpořit telegramem. 

Izraelský předseda vlády Benjamin Netanjahu mu za gesto, kterého si velmi váží, poděkoval formou dopisu.

„Děkuji Vám za jednoznačnou podporu Státu Izrael. Pod Vaším vedením Česká republika potvrzuje svoji hrdou tradici podpory Státu Izrael a židovského národa v dobách krize. V době, kdy jsou naši občané namačkaní v krytech a čelí nevybíravým raketovým útokům od teroristických organizací v Gaze, vyvěšení izraelské vlajky nad Pražským hradem představuje znak opravdového přátelství mezi našimi zeměmi a národy,“ píše jmenovitě hlavě českého státu.

Otevření diplomatického zastoupení České republiky v Jeruzalémě je podle Netanjahua pouze dalším důkazem vzájemného nezlomného pouta našich zemí.

Zemana označil za „výborného přítele“. „Těším se na další spolupráci s Vámi k ještě většímu prohlubování již tak silného partnerství mezi Izraelem a Českou republikou. Děkuji, výborný příteli!“ poděkoval premiér Izraele českému prezidentovi závěrem.

Izraelskou vlajku v reakci na eskalující ozbrojený konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás vyvěsil v uplynulých dnech nejen Pražský hrad, ale také Úřad vlády a celá řada pražských radnic. Překvapivě pozadu s tímto gestem zůstal pražský magistrát.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …