Izrael kupuje ruskou vakcínu Sputnik. Rohy po ní prý nerostou, je bezpečná

05.11.2020 14:07

Šéf nemocnice Hadassah v Jeruzalémě plánuje objednat 1,5 milionu dávek ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik 5. Ta se zatím nachází ve třetí fázi klinického testování. Dosavadní údaje však mají vypadat dobře. „Existuje velká pravděpodobnost, že vakcína je bezpečná. A existuje rozumná pravděpodobnost ... že je také efektivní,“ pověděl. Pacientům prý po očkování „nerostou rohy“. Informoval o tom server haaretz.com.

Izrael kupuje ruskou vakcínu Sputnik. Rohy po ní prý nerostou, je bezpečná
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mešita al-Aksá ve starém městě Jeruzalémě

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí

Ředitel jeruzalémské nemocnice Hadassah, Zeev Rotstein, objednal jeden a půl milionu dávek ruské vakcíny Sputnik 5 proti koronaviru. Informoval o tom web haaretz.com. Tento týden by měl Rotstein dát všechna dostupná data o vakcíně izraelskému ministerstvu zdravotnictví. Poté by příslušný úřad mohl povolit nákup a distribuci této vakcíny.

Rotstein se i přes menší střety s ministrem zdravotnictví domnívá, že obavy o vakcíně, které zaznívají v médiích, nejsou opodstatněné a prý spíše souvisejí s globálním bojem mezi Ruskem a Spojenými státy americkými než se skutečnými vědeckými daty. Pokud by se stalo, že by ministerstvo vakcínu neschválilo, tak Rotstein odpověděl, že prý s tím něco budou mít společného i tak, jelikož pobočky nemocnice Hadassah operují i v zahraničí.

Celý článek ZDE:

Ruská vakcína je již od srpna ve třetí fázi klinického testování. Měla též být podána desítkám tisíc lidí. Pobočka nemocnice Hadassah v Moskvě očkovala touto vakcínou pacienty a následně je sledovala. „Výsledky a bezpečnost, které jsme viděli, byly velmi dobré,“ uvedl Rotstein. Pokud by ruské úřady schválily výsledky třetí fáze testování, tak by vakcína měla být dostupná v Izraeli za dva až tři měsíce.

Rotstein též varoval, že dokud nebude vyhodnocena třetí fáze klinického testování, tak nebude možné určit, zda vakcína pomáhá v boji s pandemií. „Existuje velká pravděpodobnost, že vakcína je bezpečná. A existuje rozumná pravděpodobnost ... že je také efektivní,“ okomentoval při dosavadní znalosti údajů.

Ruská vakcína se stala terčem kritiky po té, co se Rusko zcela neobvykle rozhodlo vakcínu podávat vlastním občanům, i když je stále ve třetí fázi klinického testování. Rotstein si však myslí, že to je součástí americko-ruského boje o prvenství vakcíny. „Je to jako vesmírné závody. Není žádným překvapením, že Rusové pojmenovali vakcínu Sputnik 5. Chtěli připomenout Američanům, kdo jako první dosáhl vesmíru,“ pověděl.

Připustil však, že ruská regulace je relativně laxní. Prý však je osobně seznámen s vysokými ruskými úředníky, kteří byli očkováni, „a nerostly jim rohy. Procházejí se bez roušek. ... Řekli mi, že testovali hladinu protilátek v jejich tělech a byla vysoká. “

Připustil též, že chyby jsou vždy možné. Prý by se mohlo stát i to, že Rusové na ně nějakou chybu chystají. Pobočka Hadassah v Moskvě, která se studie zúčastnila, má být ovšem plně transparentní.

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

I přes všechny výše zmíněná rizika se Rotstein zavázal zaplatit cenu za 1,5 milionu dávek vakcíny. Cena není doposud známá. Vysvětlil, že Hadassah je sice na seznamu zákazníků na prvním místě, ale stále si nemůže být jistý, zda bude objednávka splněna v plném rozsahu. „Požádali jsme o dalších 1,5 milionu dávek, ale nedostali jsme k tomu souhlas,“ dodal. K tomuto finančně náročnému plánu dostal pomoc od skupiny investorů. Tím by se mělo zmenšit rozpočtovné pro nemocnici.

Samotná vakcína však není dle Rotsteina klíčem k vítězství. Zdůraznil, že vakcína je pouze jednou složkou – i když důležitou – jakékoli strategie zvládnutí viru. „Předpokládám, že s koronavirem budeme ještě nějakou dobu žít. Čím více uzdravených pacientů máme a čím více očkovaných lidí, tím těžší bude, aby virus způsobil další ohniska,“ pověděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…