Izrael má právo bránit se případně i pozemní akcí, míní Schwarzenberg

19.11.2012 19:15

Izrael má právo na obranu, řekl dnes při jednání se svými kolegy z Evropské unie český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Unijní ministři vyzvali obě strany konfliktu mezi židovským státem a palestinskými radikály z pásma Gazy k okamžitému ukončení útoků. Šéf české diplomacie naznačil, že pokud by ostřelování izraelského území z pásma pokračovalo, pak by byla přiměřená i pozemní operace izraelské armády.

Izrael má právo bránit se případně i pozemní akcí, míní Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg

Věří však, že k tomu nedojde a že se obě strany dohodnou na příměří. "Všechny útoky musejí být okamžitě ukončeny, neboť způsobují neospravedlnitelné utrpení nevinných civilistů," píše se ve společném prohlášení ministrů.

Izrael a Palestinci z pásma Gazy se vzájemně ostřelují již šest dní. Od středy si boje vyžádaly smrt stovky Palestinců a tří Izraelců. Zraněno je také přes 700 Palestinců, včetně více než dvou set dětí. O zprostředkování příměří se snaží Egypt a také Turecko, Katar a částečně Francie. Požadavky znepřátelených stran, které by k němu vedly, ale zatím nesouzní.

"Já jsem proti všem ozbrojeným akcím. Samozřejmě je nepřípustné, aby se libovolně ostřeloval Izrael či jakákoli jiná země... Proti tomu se musí bojovat," řekl Schwarzenberg.

Zdůraznil, že zatím se zdá, že zatímco na počátku roku 2009, tedy v době českého předsednictví EU, byly stovky obětí, nyní zatím násilnosti takového rozměru nedosáhly. "Zaznamenávám s velikou radostí, že tentokrát ty reakce jsou mnohem umírněnější a prostě ještě nedošlo k opravdu velkým ztrátám," uvedl Schwarzenberg.

"Pokud ostřelování dále pokračuje, tak se nutně z vojenské logiky vyžaduje potom další zákrok," řekl ministr v reakci na dotaz, zda by považoval za přiměřenou i případnou pozemní vojenskou akci izraelské armády v Gaze.

Například britský ministr Wiliam Hague nicméně už před jednáním řekl, že kvůli případné invazi do pásma Gazy by Izrael přišel o významnou část mezinárodní podpory a pochopení, kterou nyní má. Jeho francouzský kolega Laurent Fabius zase v této souvislosti dodal, že válka není alternativou. "To nikdy není řešením," podotkl.

Česko, starý spojenec Izraele

Šéf švédské diplomacie Carl Bildt zdůraznil, že volání po klidu zbraní se týká obou stran, nejen Izraele. Podotkl také, že jakmile bude příměří, je třeba hledat dlouhodobější řešení situace.

Praha je obecně v EU řazena mezi státy, které mají k Izraeli blízko, což se Palestincům ne vždy líbí. "My jsme staří spojenci Izraele, vůbec to nepopírám. Od začátku, od založení Izraele my jsem byli vždy spojenci Izraele. To neznamená, to bych chtěl třikrát podškrtnout, že nemáme pochopení pro oprávněné stížnosti Palestinců na okupační správu, na pokračování osadnictví a tak dále," podotkl ale český ministr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…