Izrael předal těla 23 Palestinců zabitých při útocích na Izraelce

02.01.2016 6:00

Izrael předal rodinným příslušníkům těla 23 Palestinců, kteří byli zabiti příslušníky bezpečnostních sil při odrážení útoků na Izraelce. Informovala o tom agentura AFP, podle níž jde ze strany Izraele o vstřícné gesto, které má zmírnit napětí ve vztazích s Palestinou. Při násilnostech mezi Palestinci a Izraelci zemřelo od loňského podzimu na 150 lidí.

Izrael předal těla 23 Palestinců zabitých při útocích na Izraelce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze proběhla demonstrace na podporu Palestiny

"Armáda dnes v souladu s pokyny vlády plánuje vrácení těl 23 palestinských útočníků, kteří v minulých měsících napadli izraelské civilisty a členy bezpečnostních složek," uvedl předtím armádní mluvčí.

Předání mrtvých těl jejich rodinám už proběhlo, napsala později agentura DPA. Příbuzní útočníků pocházejících mimo jiné z Hebronu a Ramalláhu ale museli souhlasit s tím, že mrtvé pohřbí okamžitě a bez obřadností. Izrael často zadržuje těla zabitých útočníků právě proto, že se obává, aby se jejich pohřby nestaly příležitostí k vyvolání protiizraelských vášní.

Podle prosincové bilance agentury Reuters při útocích přišlo od 1. října o život 20 Izraelců a jeden americký občan

V současnosti je podle právních zástupců palestinských rodin v izraelských márnicích ještě 16 těl mrtvých Palestinců.

Útoky, při nichž Palestinci míří na Izraelce a napadají je zejména noži či auty, začaly ve větší míře loni v září, a to kvůli sporům o posvátná místa na jeruzalémské Chrámové hoře. Jsou tam dvě významné mešity a stával tam židovský chrám. V poslední době přicházelo stále více Židů, kteří mají podle dlouhodobého ujednání právo místo jenom navštěvovat, ale ne se tam modlit.

Palestinci z rostoucího počtu příchozích na Chrámovou horu, mezi nimiž byli také někteří členové izraelské vlády, usoudili, že Izrael chce dosavadní režim změnit a povolit v této lokalitě židovské modlitby, což by považovali za znesvěcení. Izraelská vláda tvrdí, že palestinské vedení k násilnostem přispívá tím, že je jednoznačně neodsuzuje.

Podle prosincové bilance agentury Reuters při útocích přišlo od 1. října o život 20 Izraelců a jeden americký občan. Mezi nejméně 130 palestinskými oběťmi je 81 lidí přistižených při útocích. Ostatní zahynuli při střetech s izraelskými bezpečnostními složkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…