Izraelský velvyslanec si stěžoval v Interview ČT: Brusel nás diskriminuje. A vůbec nejde jen o to, že označuje jejich výrobky...

12.11.2015 19:58

Izraelský velvyslanec v České republice Gary Koren zavítal do čtvrtečního Interview ČT24 a postěžoval si na EU. Brusel prý židovský stát diskriminuje a snaží se vstupovat do mírových jednání mezi Izraelci a Palestinci, což velvyslanec považuje za nešťastné. Dochází k tomu v době množících se teroristických útoků v Izraeli. Ale pokud bude EU na diskriminaci trvat, mohou se prý Izraelci obrátit třeba na Rusko.

Izraelský velvyslanec si stěžoval v Interview ČT: Brusel nás diskriminuje. A vůbec nejde jen o to, že označuje jejich výrobky...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Velvyslanec státu Izrael Gary Koren na besedě ve Valašském Meziříčí

Izraeli se nelíbí, že EU trvá na označení výrobků ze židovského státu za židovské. Podle Korena je to diskriminační. Izraelci samozřejmě chtějí dosáhnout míru s Palestinci, ale ne za cenu toho, aby byl Izrael očerňován. „Máme pocit, že to načasování je čistě politické. V těchto dnech je Izrael pod dalším tlakem teroristických útoků... Vůbec nikdo přece nemůže věřit, že to má přispět k ochraně spotřebitele. Je to svým způsobem bojkot Izraele,“ zlobil se před kamerami Koren.

Židovský stát to ekonomicky neohrozí, ale není to dobré gesto. Židovské výrobky se každopádně mohou uplatnit i jinde, např. v Rusku. „V naší ekonomice je zaměstnáno také na 30 tisíc Palestinců, takže toto embargo může více poškodit Palestince než nás,“ pokračoval v popisu.

V kostce řečeno se velvyslanci nelíbí, že se EU snaží vměšovat do rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci. Přitom bude záležet na těchto dvou národech, jak se spolu dohodnou, ne na EU nebo na jiných hráčích.

Poradili jsme si v minulosti, poradíme si i teď

Následně se věnoval nové vlně teroristických útoků v Izraeli. Zpravidla mladí Palestinci s noži útočí na izraelské občany a bezpečnostní složky státu jsou v pohotovosti. „Ale jsem přesvědčen, že tuto krizi zvládneme, stejně jako jsme zvládli ty předchozí,“ zdůraznil Koren. Pokud to bude možné, chtějí Izraelci šetřit i životy Palestinců, ale izraelští občané budou mít vždy přednost.

Palestinci prý v tuto chvíli nereagují na izraelské kompromisní návrhy a spíše stupňují napětí. Podle Korena je to špatná cesta.

Velvyslanec nebyl nijak nadšen ani z mírnění sankcí vůči Íránu. „Írán v minulosti lhal. Všichni to vědí. Všichni vědí, že Írán podporuje krvavý režim Bašára Asada v Sýrii a snaží se destabilizovat Jemen,“ zdůrazňoval. Také Rusku vytkl, že podporuje režim Asada v Sýrii, „ale pokud bude Rusko skutečně bojovat s radikály z Islámského státu, tak s tím asi umíme žít“, podotkl.

Uprchlická krize

Izrael sice není velký stát, ale rozhodně má na Blízkém východě svůj význam a nepřipustí, aby byl obcházen či zneužit. Dalším důležitým státem v regionu je Turecko a Koren věří, že tento stát může sehrát pozitivní roli v řešení uprchlické krize.

„My se snažíme pomáhat syrským, ale také africkým migrantům, ovšem máme také zkušenosti se zaváděním opatření na hranicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…