JXD o médiích a svobodě slova. Diváci ho popravili

20.06.2012 5:53

Svobodu slova bereme jako samozřejmost. Na stranu druhou je otázkou, zda s ní vůbec umíme zacházet. Svůj názor na současná média přišel do pořadu Hyde Park prezentovat novinář časopisu Reflex Jiří X. Doležal.

JXD o médiích a svobodě slova. Diváci ho popravili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

Na Jiřího X. Doležala měla řada diváků jasný názor dříve, než pořad vůbec začal. 56 procent diváků mu dalo záporný hlas a řada z nich rovnou na Facebook napsala, že tento díl pořadu vypouští.

„Doležal o morálce? Odpad. Navíc dikce svědčí o požití,“ rozohňuje se jeden z diváků. Jiří Doležal je na to, že k němu lidé přistupují s předsudky, zvyklý.

Předsudek, že jsem debil?

„Já nevím, jestli je předsudek, když si o mně myslí, že jsem debil,“ říká Doležal. Nikomu názory na svou osobu brát nehodlá.

A skutečně, na jeho obhajobu tu jsou jiní. „Nojo, typická česká vlastnost - pomlouvání, zahazování, závist. Zcela upřímně, JXD je velmi vzdělaný člověk, jen na základě toho, že hulí trávu, ho tu budete odsuzovat a řikat, že je feťák? Aha. Proberte se,“ píše facebookář Sebastian Fabri na stránkách pořadu Hyde Park.

Na stranu druhou, shodit se dokázal Jiří X. Doležal sám, když v rámci poukazování na nedostatečnou dávku investigativity a nezávislosti ČT označil novinář jako jeden z příkladu dnešní díl Hyde Parku. „Věnujete tady skoro hodinu mně, místo toho, abyste se věnovali třeba potřebě ochrany bobrů,“ je přesvědčen Doležal, že se ČT zabývá zbytečnostmi.

„Všechna média věnují čas bezvýznamnostem, protože jsou zábavné. Alespoň třicet procent obsahu zaplněného zbytečnostmi potřebují k tomu, aby zaujala diváka,“ vysvětluje Doležal.

Proti názorům, že by ovšem média šla někomu na ruku, se ovšem Doležal jasně ohrazuje. „Nejen Reflex, ale i přední celostátní deníky jsou vyvážené,“ je přesvědčený Doležal.

Nedostatek kritiky namířené na vládní koalici u Reflexu Doležal určitě nevidí. „Právě proto, že my jsme jako redaktoři vyhraněně pravicoví, tak nikdy nekopeme za žádnou stranu, která se nazývá pravicovou, protože žádné skutečně pravicové strany tady podle názorů mých kolegů ani moc nejsou,“ upozorňuje host Hyde Parku.  

Podle něj ani majitelé nemají co mluvit do toho, jaký bude obsah většiny tuzemských časopisů. „Majitel si drží médium proto, aby mu přinášelo nějaké peníze. Kromě veřejnoprávních médií jsou ty majitelé příliš daleko. Nadnárodní koncern představuje takový kolos, že jej nějaké politické tlaky nemůžou ovlivnit,“ věří redaktor Reflexu, časopisu se švýcarskými vlastníky.


 

Jiří X. Doležal sice v pořadu přiznal, že jeho politická orientace je sice prý přirozeně pravicová, ale s jeho politickými názory je to ovšem poněkud složitější.

„Vidím něco pozitivního na levicovém myšlení a solidaritě, ale nemyslím si, že by bylo něco levicového a solidárního na ČSSD a KSČM, adoruji trh a bezmeznou svobodu, ale nemyslím si, že by je přinášela TOP 09 a ODS,“ říká Doležal.

Konkrétněji k solidaritě. „Musíme ty bohatý vychovat tak, aby byli sponzory, ne abychom jim brali peníze,“ je přesvědčený redaktor Reflexu.

Ovšem že by se podobného přístupu dočkal od nějaké strany, která se nabízí na českém politckém trhu, to Doležal neočekává. „Pokud byste opravdu chtěl zvolit čestné lidi s rozumným programem, tak u nás nemáte koho volit,“ říká redaktor Reflexu s plným vědomím, že musí tak trochu naletět marketingovým trikům, aby mohl vůbec dojít k volební urně. A k té prý zatím došel pokaždé.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…