Já Babiše neobhajuji, udělal chybu. Rebel z ANO Telička vysvětloval, co chce teď dělat, Zahradil z ODS se jenom smál

14.05.2017 12:18

Vládní krize běží na plné obrátky. Jak nakonec skončí? V nedělní Partii FTV Prima o tom debatovali dva evropští poslanci – Pavel Telička zvolený za Babišovo hnutí ANO a Jan Zahradil z ODS. Ten nechápe, proč Babiš vykřikuje, že by se raději nechal zabít, než aby odstoupil z politiky. Kroutil hlavou také nad tím, jak se teď Evropský parlament chová vůči Česku. Telička prozradil, že dnes dopoledne jednal necelé dvě hodiny s Babišem. Co se dozvěděl?

Já Babiše neobhajuji, udělal chybu. Rebel z ANO Telička vysvětloval, co chce teď dělat, Zahradil z ODS se jenom smál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kulturně-edukativní program Dvě totality stačily na vedlejším podiu

Telička hned na úvod prozradil, že v neděli dopoledne jednal on a jeho kolega z Evropského parlamentu Petr Ježek s Andrejem Babišem, aby si vyslechli, jak se dívá na celou politickou krizi.

„Ta diskuse místy nebyla jednoduchá, místy byla velmi polemická, na některých věcech jsme se neshodli, ale dozvěděli jsme se, že pan Babiš chystá nějaké vlastní kroky, a dohodli jsme se, že se sejdeme znovu zhruba za měsíc a zhodnotíme, jak všechno probíhá,“ poznamenal Telička.

„Co se týká samotné otázky Přibila, Mafry a vztahu hnutí ANO k prezidentu Zemanovi, tam si myslím, že je ten závěr schůzky pozitivní,“ doplnil.

Zahradil se smál, že zřejmě vidíme v přímém přenosu prozření pana Teličky v pohledu na Andreje Babiše. „Jak vidíme ze slov pana Prozření Pavla Teličky, první díl. Třeba bude následovat i další díl nazvaný prozření pana Stropnického a tak podobně. K prozření pana Faltýnka asi nedojde,“ kontroval Zahradil. Okamžitě také připomněl, že v minulosti odcházeli lidé z politiky za mnohem menší podezření, než má na krku Andrej Babiš. „V politice neplatí presumpce neviny,“ připomněl Zahradil. „Nechápu, proč pan Babiš vykřikuje v televizi, že se raději nechá zabít, než by odstoupil,“ kroutil hlavou Zahradil.

Telička kontroval, že v tuto chvíli leží míč spíše na straně premiéra Sobotky, jelikož ANO přišlo s návrhem, že by Babiše ve funkci ministryně mohla nahradit jeho dosavadní náměstkyně Alena Schillerová. Sobotka však o tom zatím nechce jednat. Tak to alespoň vidí Telička. Kdyby bylo na něm, prý by o výměně Babiše jednal hned. Zdá se mu proto, že „někomu tady vyhovuje přetrvávající napětí“.

Zahradil odmítl jmenování paní Schillerové na post ministryně. „Paní Schillerová, to je v podstatě extenze Andreje Babiše,“ doplnil Zahradil. Je přesvědčen, že by sněmovna měla sama sebe rozpustit a vyhlásit předčasné volby, což by ukončilo současnou agónii. Babiš má na krku řadu kauz, ale premiér Sobotka podle Zahradila přispěl k chaosu, jaký tu dnes vidíme. Je proto na čase všechno utnout a znovu rozdat karty.

Rýpl si také do prezidenta Zemana. „Pan prezident si v tom rád odehraje svoje, ten si toho premiéra rád vycuká,“ řekl Zahradil.

Následně pánové svedli slovní bitvu o jednání na půdě Evropského partlamentu, který se chce zabývat otázkou, jak je to se svobodou médií v Česku. Toto jednání navrhla Evropská lidová strana, přesněji řečeno její němečtí členové, a oba hosté se před kamerami shodli na tom, že to pro Českou republiku není dobrá zpráva.

„V Evropském parlamentu se rozmohla taková móda dělat si fackovacího panáka ze střední Evropy, protože jsme jim třeba nekývli na kvóty. Jednou se dá pohlavek Polsku, podruhé Maďarsku a teď tedy dostane pohlavek i Česko. Já považuji za nešťastné, když grilujeme nějakou zemi z Visegrádské čtyřky, protože teď se to může obrátit proti nám,“ prohlásil Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„To, že tento bod navrhli němečtí poslanci, to je, jak se říká, signifikantní, protože oni nás teď mohou trochu sešroubovat. To jsou evropské politické hry, které se tam také hrají. Nehrajme to,“ vyzýval Zahradil. Svou roli v těchto hrách prý hrají také liberálové ve studiu přítomného pana Teličky. Ten se ovšem okamžitě ohradil.

„Já kdybych byl PR poradcem pana Zahradila, tak teď budu spokojen, protože pan Zahradil dokázal namočit úplně všechny včetně Německa,“ prohlásil místopředseda Evropského parlamentu Telička. Shodnou se prý na tom, že v Česku stále existuje svoboda médií, ale plést do toho Polsko a Maďarsko není podle Teličky správné.

„Co se týká Maďarska a Polska, tak každý v EU to viděl jako záležitost Německa a Polska. Dosud také každý vnímal českou republiku jako pozitivní ostrůvek. A za další. Pokud už to navrhovali němečtí poslanci, tak to Češi nedokázali korigovat a nedokázali říct: nedělejme to, nám to nepomůže, pomůže to Babišovi a my máme ve své zemi vlastní orgány, aby to prověřily,“ konstatoval Telička.

Zahradil si však trval na svém. „Ten džin z láhve byl vypuštěn tím, že jsme připustili grilování jiných středoevropských zemí. Já si na tom trvám. Děje se to třeba proto, že jsme odmítli uprchlické kvóty, a teď jsme grilováni i my,“ prohlásil.  

„Ale přece nemůžete zavírat oči nad tím, co se děje v Maďarsku a v Polsku. To, co děláte, je od vás trochu zastírací manévr,“ vyčetl Telička Zahradilovi.  

Moderátorka donutila oba pány ukončit debatu o této otázce, jelikož je evidentní, že se na ní neshodnou.

Místo toho chtěla slyšet názor obou politiků na kauzu bývalého novináře MF Dnes Marka Přibila, který se s Babišem radil o obsahu deníku. Tak to alespoň naznačují nahrávky kolující po internetu.

„I kdyby to byla desetkrát provokace, komplot a jiné věci, tak on v tom udělal chybu, protože pan Babiš je terčem kritiky. On uznal, že se dopustil chyby. A to je něco, co řekl veřejně,“ připomněl Telička.

Zahradil s takovýmto pohledem na věc nesouhlasil.

„Ale to nebyla chyba,“ kontroval Zahradil. Četl prý přepis těch nahrávek a z těchto přepisů ví, že pan Babiš se vůbec nebránil návrhům novináře na články, které měly podpořit jeho politické konkurenty. „On to ještě trochu podporoval,“ udeřil Zahradil. „On ukázal, že nemá vůbec nic proti tomu, když se budou jeho média zabývat konkurenty hnutí ANO a ještě to trochu přikoření. To samo o sobě by stačilo na rezignaci, to nějaká omluva nespraví,“ pálil dál.

Telička žádal, abychom vyčkali výsledků policejního vyšetřování, protože nahrávky kolující po internetu byly sestříhány a vypluly na povrch krátce před volbami. „Tady dochází k ovlivňování ve velice citlivé předvolební situaci,“ varoval Telička, byť podle svých vlastních slov Babiše neobhajuje, jen žádá důkladné vyšetření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…