Já Babiše neobhajuji, udělal chybu. Rebel z ANO Telička vysvětloval, co chce teď dělat, Zahradil z ODS se jenom smál

14.05.2017 12:18 | Zprávy

Vládní krize běží na plné obrátky. Jak nakonec skončí? V nedělní Partii FTV Prima o tom debatovali dva evropští poslanci – Pavel Telička zvolený za Babišovo hnutí ANO a Jan Zahradil z ODS. Ten nechápe, proč Babiš vykřikuje, že by se raději nechal zabít, než aby odstoupil z politiky. Kroutil hlavou také nad tím, jak se teď Evropský parlament chová vůči Česku. Telička prozradil, že dnes dopoledne jednal necelé dvě hodiny s Babišem. Co se dozvěděl?

Já Babiše neobhajuji, udělal chybu. Rebel z ANO Telička vysvětloval, co chce teď dělat, Zahradil z ODS se jenom smál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kulturně-edukativní program Dvě totality stačily na vedlejším podiu

Telička hned na úvod prozradil, že v neděli dopoledne jednal on a jeho kolega z Evropského parlamentu Petr Ježek s Andrejem Babišem, aby si vyslechli, jak se dívá na celou politickou krizi.

„Ta diskuse místy nebyla jednoduchá, místy byla velmi polemická, na některých věcech jsme se neshodli, ale dozvěděli jsme se, že pan Babiš chystá nějaké vlastní kroky, a dohodli jsme se, že se sejdeme znovu zhruba za měsíc a zhodnotíme, jak všechno probíhá,“ poznamenal Telička.

„Co se týká samotné otázky Přibila, Mafry a vztahu hnutí ANO k prezidentu Zemanovi, tam si myslím, že je ten závěr schůzky pozitivní,“ doplnil.

Zahradil se smál, že zřejmě vidíme v přímém přenosu prozření pana Teličky v pohledu na Andreje Babiše. „Jak vidíme ze slov pana Prozření Pavla Teličky, první díl. Třeba bude následovat i další díl nazvaný prozření pana Stropnického a tak podobně. K prozření pana Faltýnka asi nedojde,“ kontroval Zahradil. Okamžitě také připomněl, že v minulosti odcházeli lidé z politiky za mnohem menší podezření, než má na krku Andrej Babiš. „V politice neplatí presumpce neviny,“ připomněl Zahradil. „Nechápu, proč pan Babiš vykřikuje v televizi, že se raději nechá zabít, než by odstoupil,“ kroutil hlavou Zahradil.

Telička kontroval, že v tuto chvíli leží míč spíše na straně premiéra Sobotky, jelikož ANO přišlo s návrhem, že by Babiše ve funkci ministryně mohla nahradit jeho dosavadní náměstkyně Alena Schillerová. Sobotka však o tom zatím nechce jednat. Tak to alespoň vidí Telička. Kdyby bylo na něm, prý by o výměně Babiše jednal hned. Zdá se mu proto, že „někomu tady vyhovuje přetrvávající napětí“.

Zahradil odmítl jmenování paní Schillerové na post ministryně. „Paní Schillerová, to je v podstatě extenze Andreje Babiše,“ doplnil Zahradil. Je přesvědčen, že by sněmovna měla sama sebe rozpustit a vyhlásit předčasné volby, což by ukončilo současnou agónii. Babiš má na krku řadu kauz, ale premiér Sobotka podle Zahradila přispěl k chaosu, jaký tu dnes vidíme. Je proto na čase všechno utnout a znovu rozdat karty.

Rýpl si také do prezidenta Zemana. „Pan prezident si v tom rád odehraje svoje, ten si toho premiéra rád vycuká,“ řekl Zahradil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…