Já byl vypitější a měl jsem jizvy od rvaček! Konvička se drsně pustil do filozofa, který mluvil o islámu

08.02.2015 17:41

Iniciativa Islám v České republice nechceme v čele s docentem Martinem Konvičkou zareagovala na sociální síti Facebook na slova filozofa Škabrahy, která pronesl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, že některé části práva šaría by bylo možné aplikovat i v západní společnosti. Iniciativa členovi Strany zelených vyčítá, že si vybral ty nejsexističtější příklady. Pak přišla peprná diskuze.

Já byl vypitější a měl jsem jizvy od rvaček! Konvička se drsně pustil do filozofa, který mluvil o islámu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

"Zelení jsou škodná," poznamenává k rozhovoru ParlamentníchListů.cz iniciativa hned na úvod. Proč používá tak ostrá slova? Reaguje na vyjádření pedagoga a publicisty Martina Škabrahy, podle něhož modernizaci a globalizaci nelze zastavit, v témže duchu následně prohlašuje, že by pro Západ mohly být přijatelné i některé části práva šaría.

"Šaría je podle mne v omezené míře akceptovatelná. Určitě bychom nemohli připustit pronikání šaríi do trestního řádu, navzdory tomu, že by samozřejmě platila jen pro muslimy. Umím si ale představit, že by příslušníci muslimských komunit mohli mít oficiálně možnost, aby je v některých oblastech občanského práva soudil místo světského soudu soud muslimský, jehož rozhodnutí by pak bylo stejně platné jako u běžného soudu. Týkalo by se to záležitostí jako manželství, rozvod či dědictví. Na celkově sekulárním charakteru státu by se nic nezměnilo, takže by to nebyl ústupek islamistům, a současně by to bylo vstřícné vůči muslimům, což by mohlo posílit jejich loajalitu k liberální demokracii. Jinak mi i pro nás nemuslimy přijde inspirativní tzv. islámské bankovnictví, ale to by bylo na jiné povídání," uvedl Škabraha pro ParlamentníListy.cz.

Do diskuze vstoupil také Konvička

Reakce iniciativy je jednoznačná: "Tedy přesně těch oblastí, kde je šaría NEJSEXISTIČTĚJŠÍ."

Pod příspěvkem se následně rozpoutala vášnivá diskuze s několika sty příspěvky. Většina komentátorů je toho názoru, že filozof Škabraha se pomátl, mnozí na jeho adresu používali mnohem ostřejší výrazy. Ujišťovali se také, že Strana zelených se k moci už nedostane, takže názory jejích členů už nebudou relevantní.

"Podle mne si dal k obědu moc moc moc lysohlávek a vykouřil nějakého jointa, pak se nedivím, že je tak zelený a multikulti... Ten pán za to nemůže, ale drogy," zaznělo například v diskuzi, na jejímž začátku přidal své nevybíravé komentáře i Martin Konvička, lídr celé iniciativy.

S kým také hovořily ParlamentníListy.cz o tragédii v Paříži a o problematice soužití muslimů a většinové populace:

Kněz a exsenátor Zdeněk Bárta, předák českých Kurdů Rachid Khalilevangelický pastor Dan Drápalpolitoložka Vladimíra Dvořákovápolitolog Petr Robejšekexministr zahraničí Cyril Svobodagenerál v z. Andor Šándorvojenský analytik Martin Kollersociolog Libor Prudkýpublicista Roman Joch, analytik Jan Schneider, ředitel Česko-arabského centra Šádí Shanaáhministr kultury Daniel Hermanarmádní generál v z. Jiří Šedivýprofesor Stanislav Štech, důstojník Řádu akademických palemnovinářská legenda Jan Petránekmnohonásobný šéfredaktor Pavel Šafrposlankyně ODS Jana Černochovásenátor ODS Jaroslav Kuberaemeritní biskupka Jana Šilerovávěřící z Valašska, šéf Společnosti česko-arabské Josef Regnersenátor a někdejší kněz František Bublan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…