Já nebyl ani svazák, natož donašeč StB, vzkazuje Horáček. Ondráček o mě lhal a všichni musí vidět, že lhát se nemá

17.08.2018 8:10

Antropolog, textař a neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček se rozhodl vysvětlit, proč podal trestní oznámení na poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM). V prvé řadě jde prý o to ukázat, že lhát se nevyplácí a to ani když jste komunistický poslanec. Policie žádá sněmovnu o vydání zákonodárce k trestnímu stíhání.

Já nebyl ani svazák, natož donašeč StB, vzkazuje Horáček. Ondráček o mě lhal a všichni musí vidět, že lhát se nemá
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michal Horáček

V tomto volebním období Sněmovna vydala k trestnímu stíhání několik politiků. Mezi jinými i předsedu vlády Andreje Babiše (ANO). Dalším v řadě by mohl být komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Postaral se o to textař a neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček. Podal na zákonodárce trestní oznámení kvůli tomu, že o něm poslanec prohlásil, že před rokem 1989 spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Podle Horáčka je to lež a lži by neměly lidem procházet jen tak, bez trestu.

„Dává mi to naději, že žijeme v právním státě, kde není možné jen tak někoho hrubým způsobem nařknout. To nebyla kritika, kterou člověk pohybující se ve veřejném prostoru musí snášet. To je prostě jen lež. A já jsem nemohl mlčet, protože kdo mlčí, souhlasí. Pak by na mně to nařčení ulpělo, což je pro mě něco zásadně nepřijatelného. Proto jsem podal trestní oznámení," uvedl Horáček na adresu komunisty.

„Pro mě to je osobně mimořádně důležité, ale pak je tu ještě obecnější rovina. Nemělo by být možné, aby takové hrubé lži a osobní urážky vstupovaly do veřejného prostoru jako něco, co lze přijmout. Možná že v ideálním případě by tahle záležitost mohla sloužit k tomu, aby o tom vznikla veřejná debata, která by měla vyústit do toho, že veřejnost odmítne takový způsob prezentace. Zejména jde-li o takto vysoce postaveného člověka, který dostal důvěru veřejnosti a tvoří zákony," pokračoval textař.

Kdyby se poslanci rozhodli Ondráčka k trestnímu stíhání nevydat, pro Horáčka by to prý bylo velké zklamání, protože už by si nemohl být jist, že žije v právním státě. Současně však zdůraznil, že nechce poslancům mluvit do toho, jak se rozhodnou.

Se lží, že spolupracoval s StB v prezidentské předvolební kampani, pracovali Horáčkovi odpůrci a on nechce, aby bylo něco takového normou. Normou by naopak mělo být, že se nesmí sprostě lhát. Lhaní poškozuje životy lidí. Ondráčkova lež prý poškodila Horáčkovu integritu a čest. Zvláště člen Parlamentu České republiky by prý měl důkladně vážit slova.  

„To je stejné, jako kdyby mě nařkl, že zneužívám děti nebo kradu v samoobsluze. Navíc já jsem z generace, která prožila většinu života za komunismu. Nespolupracovat s režimem pro mě bylo zásadní. Já jsem nebyl ani svazák, natož abych donášel StB," řekl Horáček.

Skutečností prý je, že na Horáčka vedla StB spis, ale z tohoto spisu prý jasně vyplývá, že s komunistickými agenty nespolupracoval. Když se rozhodl kandidovat na prezidenta, Horáček spis zveřejnil. A každý, kdo o to měl zájem, mohl zjistit pravdu. Ale poslanec Ondráček se asi se zjišťováním pravdy nenamáhal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…