Já o té Opencard skoro nic nevěděl, vykládal poslancům muž, který za Béma šéfoval všem úředníkům

06.06.2014 7:21

Poslanci ve čtvrtek vyslýchali bývalého ředitele pražského magistrátu Martina Trnku. Důvodem byla jeho role v kauze Opencard, na kterou ve sněmovně zřídili zvláštní vyšetřovací komisi. Bývalý vysoký úředník se hájil, že o projektu v podstatě nic nevěděl.

Já o té Opencard skoro nic nevěděl, vykládal poslancům muž, který za Béma šéfoval všem úředníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Prahy Pavel Bém

Dlouholetý magistrátní úředník Trnka působil jedenáct let v roli šéfa pražské centrální radnice. Měl pod sebou všechny magistrátní odbory a zodpovídal se pouze primátoru Pavlu Bémovi. Přesto podle deníku MF DNES před poslanci tvrdil, že o projektu Opencard v podstatě nic nevěděl.

„Pan Trnka si prý nebyl vědom toho, že docházelo k protizákonnému rozdělování zakázek, ačkoliv sám podepisoval faktury,“ přiblížil jeho odpověď lidovecký člen poslanecké komise Ivan Gabal. Podle něj také z Trnkovy výpovědi vyplynulo, že značná část magistrátních úředníků si byla vědoma, že projekt Opencard nefunguje. Nikdo s tím ale nic nedělal.

Právě za Trnkova působení v čele magistrátních úředníků se projekt „karty Pražana“ připravoval. Přitom tvrdí, že neměl tušení, že se na něm podílejí lidé z firmy Haggues. Zodpovědnost měl házet především na magistrátní odbor informatiky, který podle něj nesl odpovědnost za chyby. Pět jeho zaměstnanců již také odešlo od soudu s nepravomocnými podmíněnými tresty.

Podle poslanců byla některá Trnkova tvrzení velmi pochybná. Sám fakt, že nejvyšší úředník neměl tušení, co se na magistrátu děje, podle nich vyvolává otázku, zda zanedbal své povinnosti, nebo nekonal záměrně.

Podle předsedy vyšetřovací komise Bronislava Schwarze z hnutí ANO byl pro fungování magistrátu v době vzniku Opencard charakteristický nepořádek, neorganizovanost a podivné proplácení faktur. O přetrvávání problémů svědčí to, co se odehrávalo kolem Opencard v posledních týdnech. Magistrát si nechal zpracovat studii, jak s rozjetým projektem dále postupovat. Analýzu za 120 tisíc korun pro něj vypracovala firma, která se nezabývá poradenstvím, nýbrž topenářstvím a elektroinstalacemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…