Já se nebojím, bavím se a spím... Korona se chystá naplno zasáhnout Indii, a to budou čísla...

20.03.2020 19:02

Jedna z nejlidnatějších zemí světa - Indie, zatím hlásí 223 nakažených. Podle zpravodajského portálu Bloomberg tam bylo otestováno 12.426 lidí, což je přibližně 9,2 testů na milion obyvatel. Pro porovnání v Itálii testováním do 18. března prošlo 295.647 lidí, tedy 2.740,75 testů na milion obyvatel.

Já se nebojím, bavím se a spím... Korona se chystá naplno zasáhnout Indii, a to budou čísla...
Foto: hns
Popisek: Koronavirus v České republice, ilustrační koláž

Experti varují, že testů je příliš málo na to, abychom znali skutečné počty. Stížnosti na odmítání testování jsou evidentně celosvětovou záležitostí. Ind Hasibul Nisha například pro Bloomberg popsal, jak navštívil tři nemocnice, ale všude byl odmítnut. Nishova dcera podle informací o novém typu koronaviru věřila, že její matka má podobné příznaky. Doktor je však poslal domů s paracetamolem. Podle ní jsou nemocnice přelidněné a doktoři tvrdí, že není způsob, jak lidi testovat. 

V Indii podle dostupných informací zatím docházelo k nákazám pouze v rámci zahraničních turistů, nebo lidí, kteří se zahraničí vrátili. Nákazy v rámci komunity zatím nebyly ke dni 19. března potvrzené. 

Po celém světě má nákaza a následné vyhlášení restrikcí stejný modus operandi. Ještě před třemi dny publikovali New York Times materiál, který popisoval tehdejší situaci v Indii. I v tomto článku se objevila citace: „Já se nebojím, já jím, bavím se a spím..Obavy jsou přehnané” z úst Akshay Gupty. 

Situace dnes? Mnohem tvrdší opatření.

Podle Economic Times například v oblasti Maharashtra, kam spadá i Bombaj, se postupně zavírají služby. Zůstávají potraviny, zelenina, banky a nemění se vlakové spoje. Naopak se posouvají například státní zkoušky. V oblasti Delphi je situace podobná. Zůstávají otevřeny obchody s potravinami a léky, jinak se vše uzavře. Odloží se mimo jiné i nepodstatné veřejné zakázky. Zaměstnanci, kteří nemusí do kanceláře, budou pracovat z domu. Jsou zrušeny i mezinárodní lety na letišti v Delphi. Velmi podobné je to pak v celé Indii. Mimo obchodů se uzavírají školy, zakazuje se setkávání většího počtu osob a dalších opatření, které známe z Evropy. 

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

Je otázkou, zda budou Indové více ukáznění, nebo budou mít podobné problémy s dodržováním opatření jako třeba Spojené státy americké, kde právě začaly jarní prázdniny a studenti se,, místo toho, aby byli doma, vydali slavit zejména do přímořských oblastí, kde se, jak píše Washington Post, pořádají velké studentské párty. Cílem jejich prázdnin je zejména Miami a Florida. Ani zavřené pláže je neodradí od toho, aby se shlukovali a užívali volna. V menší míře řešily podobný problém i české vysoké školy, kdy se podle médií na jedné kolejí Univerzity Karlovy pořádal večírek, na kterém se sešlo asi 40 zahraničních studentů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…