Já vám to přeložím, anglicky asi nevládnete. Hejtman Košta a poslanec Okleštěk si prý vjeli do vlasů už při prvním setkání

10.02.2017 7:30

Olomoucký hejtman za hnutí ANO Oto Košta ukázal, že ještě neřekl poslední slovo. V rozhovoru pro páteční MF Dnes jasně ukázal, že na sobě rozhodně nenechá dříví štípat. Že spolu v koalici nemluvíme? Když náměstci chtěli vědět, jestli bych jim nepustil řidiče do Vídně na losování UEFA, vždycky věděli, kde mě najdou,“ udeřil Košta.

Já vám to přeložím, anglicky asi nevládnete. Hejtman Košta a poslanec Okleštěk si prý vjeli do vlasů už při prvním setkání
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ano)

„Všichni si tykáme, kdyby měl nějaký náměstek se mnou problém, kdykoli mohl přece říct: Oto, potřebuji s tebou mluvit. Je zajímavé, že když se mnou potřebovali projednat dovolené nebo jestli bych jim nepustil řidiče do Vídně na losování UEFA, vždycky věděli, kde mě najdou. A teď někdo bude tvrdit, že s ním nekomunikuji,“ kroutil hlavou rozzlobeně Košta.

Hejtman před volbami poseděl s lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem a zakladatel hnutí ANO Koštu odsouhlasil jako lídra pro krajské volby v Olomouckém kraji. Předseda zdejší organizace hnutí a poslanec Ladislav Okleštěk tvrdí, že tehdy nikdo neměl ambice vést kandidátku, takže Koštu přijali. Hned po první tiskové konferenci v předvolební kampani Koštovi vytkli, že málo útočil na dosluhujícího hejtmana ČSSD Jiřího Rozbořila. Košta ale odmítal napadat někoho, koho zná 15 let.

„Dokážete si představit, že se s někým znáte patnáct let, a vy pak o něm budete říkat, jak huntuje kraj a jak ty gaunery musíte vyprášit? Chtěl jsem slušnou kampaň,“ vysvětluje to Košta.

S Oklešťkem si Košta od počátku nerozuměl. Poslanec prý při prvním setkání řekl, že Koštu považoval za dealera nějaké firmy. Budoucí hejtman se podle vlastního vyprávění hlasitě ohradil.

„Říkal jsem mu: Pane, pokud jste to, co tvrdíte, tak bych si na vašem místě aspoň vygoogloval Who is who. Já vám to přeložím, to je kdo je kdo, víte, vy asi anglicky nevládnete. Jsem pětatřicet let lékařem, učím na dvou lékařských fakultách, jsem poradce slovinského profesora Gorazda Stokina v ICRC, to je vědecko-výzkumné centrum pro výzkum alzheimera u svaté Anny v Brně. Jenom, prosím, nepleťte si Slovensko a Slovinsko,“ naštval se prý tehdy Košta.

Když se stal hejtmanem, své spolustraníky rozzuřil tím, že podepsal smlouvu o předání agendy s odcházejícím hejtmanem Rozbořilem. Ten za to měl obdržet 45 tisíc korun. Košta má za to, že jde jen o malou částku ve srovnání se škodami, které by mohl napáchat politický nováček.

Na konci února se bude hlasovat o Koštově osudu. Možná bude prvním „odstřeleným“ hejtmanem, a to ještě na popud vlastního hnutí.  

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…