Jak proti Rusku? Senát pro vládu chystá vážné doporučení

07.12.2021 18:18

Senát by měl podle bezpečnostního výboru doporučit vládě, aby příští týden podpořila společný postup EU kvůli destabilizujícímu působení Ruska. Důvodem je jak posilování ruských vojsk na hranicích s Ukrajinou, tak dezinformační aktivity. Vláda by také měla podpořit přípravu zásadnějších protiruských sankcí, pokud by Rusko po obsazení Krymu v roce 2014 přistoupilo k další agresi vůči Ukrajině. Horní komora by se dnešním doporučením výboru měla zabývat příští týden.

Jak proti Rusku? Senát pro vládu chystá vážné doporučení
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Litevský parlament dnes dopoledne hlasuje o vyhlášení nouzového stavu na hranicích s Polskem a prodloužení současného nouzového stavu na hranicích s Běloruskem. Opatření má zabránit pašování migrantů, kteří se dostávají do Litvy ze sousedního Běloruska.

Situace s migranty na polsko-běloruské hranici je podle Jirsy velmi vážná: „Je to typ hybridní války. V podstatě je to od Lukašenka vyhlášení války Evropské unii, kterou chce záměrně poškodit. Je to zcela zřetelné,“ řekl úvodem.

Původní zdroj ZDE.

„Prostě vozit letadlem migranty a tlačit je na hranice je neskutečná prasárna a zločin, jsou tam i děti. Vyvolává v podstatě uměle humanitární katastrofu na hranicích,“ doplnil.

„Zdálo se mi, že se ta situace už uklidňuje tím, že Lukašenko převezl velkou část těch migrantů do nějakých vyteplených skladů, ale uvidíme, co nám řekne vojenské zpravodajství Ministerstva obrany, se kterým se dnes setkáme,“ pokračoval Jirsa.

Evropská unie podle něj řeší problém adekvátně: „Myslím si, že sankce proti leteckým společnostem, které dopravovaly migranty, určitě význam mají, a také sankce proti Lukašenkovu režimu. Je tu určitá bezbrannost vůči těmto režimům, nelze použít faktickou sílu, jak někdo mluví o aktivaci článku NATO, to není faktická válka,“ podotkl senátor.

„Jsme ve složité situaci a musíme hledat nějaké sankční cesty k tomu, jak Lukašenka donutit, aby tohle dál nedělal. Bělorusko je v divné situaci, Lukašenko se projevil jako drsný krutovládce, ale nemáme žádnou faktickou sílu proti němu než sankce,“ zopakoval Jirsa.

Další potenciální problém je podle pozorovatelů u hranic mezi Ruskem a Ukrajinou, tzn. zvýšená aktivita ruské armády. Je zde možná adekvátní odpověď bez rizika eskalace napětí? „Nemyslím si, že by NATO šlo do ozbrojeného konfliktu kvůli Ukrajině, proto všichni preferujeme mírové řešení jednání. I zde je situace složitá, je potřeba jednat,“ míní.

„Je to samozřejmě nebezpečné, statisíce vojáků na hranicích s Ukrajinou jsou nebezpeční. A já pevně doufám, že je to pouze harašení zbraněmi,“ podotkl Jirsa.

Senát asi vládě doporučí společný postup EU vůči Rusku kvůli Ukrajině. Důvodem je zmíněné jak posilování ruských vojsk na hranicích s Ukrajinou, tak dezinformační aktivity.

Vláda by také měla podpořit přípravu zásadnějších protiruských sankcí, pokud by Rusko po obsazení Krymu v roce 2014 přistoupilo k další agresi vůči Ukrajině. Horní komora by se dnešním doporučením výboru měla zabývat příští týden.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…