Jak to bude od září s Ukrajinci ve školách? Gazdík ohromil příměrem se chcíplým hadem

25.05.2022 13:45 | Glosa

Polovina lidí se bojí, že pro jejich děti nebudou místa ve školách. Jejich obavy částečně plynou i z toho, že na školy musí od září nastoupit i děti z Ukrajiny. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) překvapil a jejich obavy přirovnal ke strachu z chcíplého hada. Tak prosté to ale dle některých hlasů není.

Jak to bude od září s Ukrajinci ve školách? Gazdík ohromil příměrem se chcíplým hadem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík

Podle průzkumu agentury STEM MARK, který si objednala CNN Prima News, má obavy o umístění svých dětí na základní školy 47 procent rodičů.  

Na otázku ohledně nedostatku míst ve školách v souvislosti s uprchlíky z Ukrajiny 24 % dotázaných odpovědělo, že takovou obavu „určitě“ má. Dalších 23 % odpovědělo, že tuto obavu „spíše“ má. Zhruba stejný podíl veřejnosti strach nemá – 29 % „spíše“ a 19 % „určitě“. Zbytek (5 %) neví, píše se na serveru cnn.prima.cz.

„Jasně jsem sděloval, že se lidé nemají čeho bát už z důvodu, že zápis českých dětí už proběhl a zápis ukrajinských dětí teprve bude probíhat. Tak nechápu, jak by mohly ukrajinské děti ovlivnit české děti, když jejich zápis ještě neproběhl. To můžete dělat deset průzkumů. Jasně, když se poloviny lidí zeptáte, jestli mají strach z chcíplého hada, tak polovina řekne, že má a polovina, že ne,“ řekl Gazdík CNN Prima News.

Současně ale souhlasil s tím, že v prstenci kolem Prahy i v samotné Praze je situace mnohem horší. „Ano, tam problém je, dlouhodobě se s ním samosprávy potýkají a ministerstvo ho řeší třeba podporou 3,7 miliardy na výstavbu škol. Ale to v tuto chvíli problém nevyřeší, protože do září asi nikdo novou školu nepostaví,“ uzavřel.

„Ten hlavní a akutní problém je, že nejsou ani v dostatečném počtu připravené projekty na školy, ani řešeny potřebné pozemky. Tam by měl být hlavní směr aktivity Středočeského kraje a ANO na něj upozorňovalo již před dvěma lety! Navazovat pak musí jednání se státem o penězích na výstavbu nových škol," řekl k tomu ParlamentnímListům.cz Martin Herman (ANO), krajský zastupitel Středočeského kraje.

„Situace by ale nebyla tak složitá, pokud by současné vedení Středočeského kraje vzalo v úvahu data, analýzy a navrhované řešení, které přijalo ještě před krajskými volbami 2020 bývalé vedení kraje v čele s ANO. Dokonce bylo v tomto duchu podepsáno i Memorandum s Ministerstvem školství a tento projekt prezentoval i tehdejší premiér Andrej Babiš," dodal k tomu Herman.

Vše se jeví o to vážnější, že podle ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala se do škol zatím přihlásila pouhá třetina uprchlických dětí.

A vše se dále komplikuje nerovnoměrným rozmístěním uprchlíků na našem území. Jinými slovy, místa ve školách jsou tam, kam se nedaří uprchlíky umisťovat. Problému se věnuje vláda, která se o přerozdělování uprchlíků snaží již delší dobu, dostat je ale z Prahy a okolí velkých měst se jí nedaří.

„Rejstříková kapacita škol je relativně dostačující, není ale rovnoměrně rozložená. Bude tedy záležet na tom, jak bude ČR schopna s ukrajinskou populací pracovat a přesvědčit ji, aby nezůstávala jen ve velkých městech a přemístila se tam, kde ubytovací, zdravotnické a školské kapacity jsou,“ řekla CNN Prima News mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…