Jak to bude ve volbách. S ODS, nebo sami, s Babišem ne. Tomáš Zdechovský prozradil nové informace

21.11.2019 14:56

Europoslanec Tomáš Zdechovský dal najevo, že zvažuje kandidaturu na post předsedy KDU-ČSL. Komunikace, makat na 200%, dát nový impuls straně, uvedl jako požadavky na nového lídra, ať už to bude kdokoli. A už také ohlásil, kdo by byl pro lidovce partner a kdo ne.

Jak to bude ve volbách. S ODS, nebo sami, s Babišem ne. Tomáš Zdechovský prozradil nové informace
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Stávající předseda KDU-ČSL Marek Výborný oznámil, že z rodinných důvodů svolává mimořádný sjezd strany a po něm již nebude jejím šéfem. Výborný se hodlá více věnovat svým třem dětem, které před měsícem nenadále přišly o maminku.

Naprosto nepřijatelně se o jejím odchodu z tohoto světa vyjadřoval např. publicista Erik Best, který se na sociální síti Facebook ptal, kde je europoslankyně Michaela Šojdrová bojující za pomoc dětským uprchlíkům, když i v Česku žijí děti bez matky.

Zdá se, že o post lídra KDU-ČSL by se mohli ucházet nejméně dva veřejnosti známí politici. Podle ČTK  kandidaturu nevyloučil bývalý ministr zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) Marian Jurečka.

Anketa

Chcete, aby prezident České republiky mohl navrhovat zákony?

86%
14%
hlasovalo: 15156 lidí
Že se bude o post šéfa strany ucházet, prý zvažuje také lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Ano, o kandidatuře nyní opravdu uvažuji. Ať už bude novým předsedou KDU-ČSL kdokoli, měl by to být člověk, který je komunikativní, schopný makat na 200 % a dát straně nový impuls. Nový předseda bude muset umět na sebe lidi vázat a podporovat je,“ sdělil Zdechovský jednomu ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz.

V rozhovoru pro Info.cz doplnil, že by lidovci měli při aktuální konstelaci politických sil  více spolupracovat s ODS a rozvíjet myšlenky konzervativní politiky v oblasti zdravotnictví, penzijního systému nebo bezpečnosti.

Pokud chceme v Česku změnit současný politický směr, který nás vede na okraj EU a NATO, musíme začít hledat spolupráci. ODS se jako konzervativní strana nabízí jako přirozený partner, takže si tu spolupráci dokážu představit. Nicméně si také dokážu představit, že nové vedení představí natolik dobrý ekonomický, sociální a bezpečnostní program, že se prostě strana odrazí od pěti procent a půjdeme cestou strany s podporou sedmi a více procent. Budeme se snažit maximálně vrátit do svého postavení silné středo-pravicové strany. Podle mě je zde pro KDU-ČSL obrovský prostor, který zatím nikdo nezaplnil,“ prohlásil.

Zdechovský věří, že s touto politikou může KDU-ČSL uspět v krajských volbách v roce 2020 nejméně ve čtyřech krajích.

Pár slov poznamenal také na adresu premiéra a Šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Dokáže si prý představit ledacos, ale v žádném případě situaci, ve které by byl členem vlády pod vedením Babiše.

„Pokud by měli být lidovci ve vládě, musí najít programovou shodu s partnery nejen na tématech, ale i na zásadních reformních krocích. Přirozeným partnerem v tom budou pro nás strany pravice. Tedy ODS, TOP 09, STAN. Pak si dokážu představit hledat shodu i nalevo s Piráty a ČSSD. Ale vše se odvíjí od výsledku, kdo bude mít 101 hlasů v Poslanecké sněmovně. Osobně si nedokážu představit situaci, že bychom vstoupili do vlády, kde bude premiérem Andrej Babiš. To je pro nás červená linie,“ zdůraznil.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…