Jaké vánoční přání ventilují na Facebooku odpůrci Putina? Už zítra se tu bude křičet: Vivat! Lidé hrají PussyWalk

25.12.2014 13:20

Komunita „Nechceme Putina v Praze“ dosáhla na první svátek vánoční čísla přes 11 135 osob. Odpůrci ruského prezidenta i na Štědrý den připomenuli jeho chystanou lednovou návštěvu. Naopak sympatizanti prvního muže Ruska si na internetu přejí do Nového roku méně blbců s červenou kartou. Desítky tisíc lidí sdílejí odkaz na hru PussyWalk, která zesměšňuje slabosti prezidenta, podsouvá sebevraždu a připomíná kauzu ruského Lukoilu.

Jaké vánoční přání ventilují na Facebooku odpůrci Putina? Už zítra se tu bude křičet: Vivat! Lidé hrají PussyWalk
Foto: Facebook
Popisek: Lidé na Facebooku, bez ohledu na vztah k prezidentovi, během Vánoc hrají mimo jiné hru Pussywalk

Anketa

Koho byste volili v 1. kole prezidentské volby? (anketa je čistě orientační, žádný kandidát ještě nepotvrdil účast ve volebním klání; hlasování probíhá od 9.12.2014)

hlasovalo: 67640 lidí

„Hezké svátky všem příznivcům iniciativy Nechceme Putina v Praze i jejich přátelům a rodinám! Nechť Putin do Prahy nepřijede,“ přáli zakladatelé komunity „Nechceme Putina v Praze“ na Štědrý den. Doplnili pak přání, s kterým se jistě může ztotožnit každý: „Nechť to není dobrý čas pro diktátory a poskytne naději utlačovaným národům. Věřme, že přinese méně lhostejnosti k osudu druhých a lhostejnosti k osudu celku.“

Vězni nebo satanchristi?

V době adventu ještě stihli informovat, že Amnesty International pro Miloše Zemana sestavila seznam ruských politických vězňů. „Zeman je přeci prezidentem slabších a utiskovaných,“ sdělují autoři ve statusu, zřejmě s ironickým podtextem, neboť celá komunita je namířena proti hlavě státu právě proto, že Zeman pozval do republiky Putina, což je nepřijatelné vzhledem k situaci na Ukrajině. „Zeman se zastával slabších a utiskovaných jenom, když byl sám slabý a utiskovaný,“ doplnil k tomu jeden z diskutérů Milan Bastl.

Mezi členy komunity je dost aktivních Slováků. Dva z nich komentují tak rozohněně, že dostávají od správce varování. Třeba za tento výrok na Štědrý den, kterým Rasti Johnear reaguje na výše zmíněný seznam politických vězňů: „ Ak je to zoznam protestujících kund a podobných satanchristů, tak nic moc.“

Novoroční přání: Méně blbců s červenou kartou

Vedle protiputinovských stránek najdeme na sociální síti i stránky zaměřené opačně. Například velký příznivec Miloše Zemana, poslanec Jaroslav Foldyna, je členem veřejné skupiny „Pozvánka pro prezidenta Ruské federace Vladimira Putina na 27. leden 2015“, která čítá přes 2200 členů. Tam přes advent aktivita odezněla. Naopak i přes vánoční svátky neutichá stránka „Vladimir Putin, náš prezident!“ Právě dnes sem někdo připnul fotoalbum z Vánoc na Donbasu. Komentáře se tu přes den zde hemží nejen v českém, ale i slovenském a ruském jazyce.

Jedno z vánočních přání zde zní: „Do nového roku více fanoušků a méně blbců s červenou kartou."

Od zítra Putina oslavuje Humanistická Iniciativa. Kvůli mafii, obilí či HDP

Naopak od zítra až do konce roku je datována událost, vytvořená Humanistickou iniciativou proti válce, s názvem Vivat PUTIN! Účast zde potvrdilo sice jen malé množství lidí, v desítkách, ale tvůrci si dali celkem práci s vysvětlením. „Když Putin přebíral vládu, bylo Rusko ve výši HDP na 36. místě, nyní je na šestém. Za Jelcina se kradlo ve velkém, Putin s tím skoncoval. Dokázal vrátit surovinové zdroje pod kontrolu státu - povedlo se to u 256 druhů surovin, u pouhých tří ještě ne. Uvědomme si, že Ruská federace má na svém území prakticky celou Mendělejevovu tabulku,“ poukazují zakladatelé facebookové události, kteří nechápou, že za toto byl Západem zkritizován, protože tím prý narušil svobodný trh. „Zdvihlo se i zemědělství: Už čtyři roky po sobě Rusko obsazuje ve vývozu obilovin druhé až třetí místo na světě. USA zaujímají čtvrté místo. O stavu našeho zemědělství z piety pomlčím. Těžkou ránu dostal hazard a všemožné herny - oblíbená zóna aktivit gruzínské mafie. A u nás vesele kvete,“ končí srovnávání autor z Humanistické Iniciativy.

Tato nezisková organizace z Příbrami je přesvědčena, že události kolem války na Ukrajině se překrucují, aby Rusko, respektive Putina, prezentovaly jako agresora, i když ve skutečnosti fakta jasně ukazují opak. Tato slova a mnoho dalších iniciativa odeslala v prosinci formou dopisu přímo na velvyslanectví Ruské federace v České republice.

Nová počítačová hra: PussyWalk. Pro ty, kdo neznají pocit prezidenta

Lidé na Facebooku, bez ohledu na vztah k prezidentovi, během Vánoc hrají mimo jiné hru PussyWalk. Propagují ji nejen protizemanovské stránky. „Ty internety nám pod stromeček nadělily napínavou akční hru. Ocení zvláště ti, kdo se neumí vžít do kůže pana prezidenta,“ vzkazují protiputinovci.

PussyWalk je flashová akční hra, jejímž cílem je dovrávorat ke korunovačním klenotům. Hra je designově směřována do růžových odstínů, v nichž klopýtá šedá postava Miloše Zemana s cigaretou v ústech. On-line hra je umístěna ZDE.

Hráč musí vedle náročné chůze překonat několik překážek. Pod nohy se mu pletou angličáci, židle nebo barel s nápisem Rusoil – analogie s ruskou ropnou společností Lukoil. Výhodou jsou pilulky proti viróze, jsou obdobou druhých životů ve hře. Pokud hráč hru nedokončí, objeví se mu šokující nápis: „Blahopřejeme, konečně se ti podařilo se zabít." Kdo je úspěšnější, získá sice korunovační klenoty, ale je okamžitě katapultován do propadliště dějin. Během celé akce zní „výstřižky“ z prezidentových projevů, včetně výroků z pořadu Hovory z Lán.

Na Facebooku už dokonce pátý den funguje stránka PussyWalk – fiktivní postava. „Na dochovalém archivním snímku vidíte zrození Spussytele. Neplést s Ježíškem, kterého srdečně zdravíme!“ je jeden z vánočních komentů zde. Hru už podle posledních informací vyzkoušelo kolem sto tisíc lidí.

Na hru se odkazuje mimo jiné i na stránce události „Zemane, Vánoce nám kazit nebudeš“, která zve na zítřek na symbolickou protizemanovskou akci v době od 13 do 13:15 hodin. Všichni zájemci se mají sejít v Praze před Hradem nebo kdekoliv v republice se sousedy, postát se zapálenou svíčkou či prskavkou, nejlépe s červenými doplňky či ozdobami ve formě červené karty. Autorem události je občan Pardubic Michal Bulis, který se na stránce rovněž chlubil, že prezidentovi k Vánocům poslal sloní exkrement.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…