Jako hospodářská zvířata. Tak viděl Čechy Heydrich. Historik jasně

05.06.2022 18:33 | Ze sítí

„Heydrich se do značné míry díval na český národ, tak jako se dívá selský hospodář na hospodářská zvířata,“ pronáší historik a archivář Vojtěch Šustek v upoutávce na podcast pořadu „Aby bylo jasno“ věnovaný odstranění zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Heydrichův pohled na Čechy byl až mrazivě pragmatický.

Jako hospodářská zvířata. Tak viděl Čechy Heydrich. Historik jasně
Foto: commons.wikimedia.org/German Federal Archives
Popisek: Reinhard Heydrich

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí
Podcast připravovaný moderátorkou Janou Bobošíkovou a ekonomkou Hanou Lipovskou, věnovaný 80. výročí od úspěšné likvidace zastupujícího říšského protektora Heydricha, v upoutávce Bobošíková přiblížila slovy plukovníka Generálního štábu Františka Moravce, která pronesl na československém exilovém ministerstvu národní obrany v říjnu 1941 k začátku operace. „Němci vraždí nejlepší z nejlepších. I tento stav je znamením války, tedy nenaříkat, neplakat, ale dělat. Je třeba, abychom ukázali, že vracíme ránu za ránu,“ pronesl tehdy šéf vojenské rozvědky.

Šustek přiblížil Heydrichův pohled na Čechy dosti mrazivě. „Heydrich se do značné míry díval na český národ, tak jako se dívá selský hospodář na hospodářská zvířata. Žádný selský hospodář neodvede na porážku krávu, která dobře dojí, nebo nezabije drůbež, která nese hodně vajec,“ řekl v upoutávce na podcast historik a archivář, jenž působí i coby člen Rady Ústavu pro studium totalitních režimů.

Atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha úspěšně provedli  Jozef Gabčík s Janem Kubišem 27. května 1942 v Libni nedaleko křižovatky u Vychovatelny. Kubišův granát při útoku Heydricha vážně zranil a ten následkem infekce zemřel 4. června.

Významné výročí hrdinského činu, který Československu napomohl v zahraničí k oduznání mnichovské dohody, se letos poprvé slavil i v rámci nového významného dne – Dne národního vzdoru, jenž přibyl v březnu, kdy jej Poslanecká sněmovna odsouhlasila společně s 25. červnem, kdy si připomínáme odchod sovětských okupačních vojsk.

Událost letos okomentovalo mnoho politických činitelů. Premiér Petr Fiala k výročí útoku na Heydricha ocenil oba výsadkáře za jejich hrdinství. „Tento nesmírně odvážný čin, který se navždy zapsal do české historie, je v dějinách 2. světové války naprosto ojedinělý. Heydrich byl nejvýše postaveným nacistou, který byl zlikvidován v rámci vojenské operace,“ připomenul český ministerský předseda.

Prezident Miloš Zeman k události na slavnostním shromáždění v Národním muzeu, kde byl se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, přednesl projev, v němž uvedl, že atentát na Heydricha měl opodstatnění i přes množství obětí, které po něm následovaly. Připomenul také stinné stránky našich dějin. „Nemůžeme zapomenout ani na tisícihlavá shromáždění v českých městech, odsuzující atentát na Heydricha,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …