Jako koncentrační tábor, vytáhl Kalousek děsivé přirovnání

29.11.2016 13:32

Opoziční TOP 09 trvá na úplném zrušení zákona o elektronické evidence tržeb (EET). Předseda strany, bývalý ministr financí Miroslav Kalousek novinářům dnes řekl, že jeho strana chce systém, jehož účelem je „pouze buzerace“ zrušit nebo alespoň odložit jeho spuštění do voleb. Jak budou poslanci TOP 09 hlasovat o případných změnách navrhovaných ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), nechtěl Kalousek komentovat. „Nevím, nevím ani, zda budou předloženy,“ uvedl. Vládu vyzval ke „zrušení toho cirkusu“.

Jako koncentrační tábor, vytáhl Kalousek děsivé přirovnání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Budeme šťastni za každého, kdo z toho koncentračního tábora unikne, ale především chceme ten koncentrační tábor zrušit,“ uvedl mimo jiné Kalousek. Později se za příměr omluvil.

Zákon o evidenci tržeb vstoupí v účinnost ve čtvrtek, jako první začne elektronicky evidovat tržby zhruba 40.000 podnikatelů v pohostinství a ubytovacích službách. Babiš ale chce, aby z evidence tržeb mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250.000 korun, a také platby kartou prostřednictvím internetu v e-shopech. Babiš návrh plánuje ve Sněmovně předložit ve středu jako poslanec ve formě pozměňovacího návrhu k daňovému balíčku.

Pravicová opozice zákon o EET dlouhodobě kritizuje, způsobí podle ní likvidaci malých živnostníků. Čas na změny už podle Kalouska vláda promrhala. Kalousek připomenul, že zmírnit návrh se jeho strana neúspěšně pokoušela na jaře. „Jsme fascinováni tím, že není jasné, pro koho bude platit a pro koho ne,“ uvedl. Dodal, že odpovědnost za chaos, který nastane, nese celá vláda, tedy i ČSSD a KDU-ČSL. TOP 09 podle něj připravila vlastní pozměňovací návrhy.

Lidovci chtějí z EET vyjmout farmářské trhy a malé živnostníky

Vládní KDU-ČSL předloží ve Sněmovně vlastní návrh změn v elektronické evidenci tržeb. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek novinářům řekl, že vyňati by měli být všichni plátci paušální daně, prodejci na farmářských trzích a „ti, kteří si pouze přivydělávají“. Systém by se podle něj měl vztahovat jen na poplatníky s obratem nad 414.000 korun. „Pokud uplatňují paušál a slevu na poplatníka, stejně neplatí žádnou daň, pak nemá ani smysl, aby měli EET," vysvětlil Bělobrádek navrhovanou hranici.

Návrhy, které dnes KDU-ČSL představila ministru financí Andreji Babišovi (ANO), podle Bělobrádka tvoří logický celek. Po tom, co Babiš přišel s vlastními návrhy změn, podle lidovců neplatí argument, že nejsou v zákoně možné žádné výjimky. Vynětí e-shopů a těch, kteří se přihlásí k daňovému paušálu 250.000 korun, jak navrhuje ministr financí, podle KDU-ČSL není dostačující. Nezabrání zániku podnikání v malých obcích.

„Navrhneme také, aby vyloučeni byli všichni pláci paušální daně, ne pouze ti, kteří mají 250.000 korun obrat,“ uvedl Bělobrádek. S tímto podle něj nesouhlasí ministerstvo financí, protože pokud by o vynětí požádali všichni, zahltilo by to finanční správu. O této možnosti jsou lidovci ještě připraveni jednat.

Dvě vlastní změny v systému chce Babiš navrhnout ve Sněmovně ve středu při projednávání vládního daňového balíčku. Vládní ČSSD ho kritizuje, mimo jiné se obává, že poslanci přijdou s dalšími návrhy, což způsobí chaos. Podle lidovců mají návrhy změn své ratio. Odvolávají se na koaliční smlouvu, podle níž mají pokladny být zavedeny u vybraných skupin podnikatelů, nikoli plošně.

„Chceme, aby se platily daně, aby se přiznávaly daně, a zároveň nechceme ničit ty podnikatele a živnostníky, u nichž daňové úniky nehrozí, protože už podle platných zákonů daň buď legálně neplatí, nebo si vydělávají pouze příležitostně, případně jsou v jiném režimu, jako je například paušální daň. Pro tyto skupiny obyvatel je to pouze komplikací,“ vysvětlil návrhy Bělobrádek.

Podle zákona začnou elektronickou evidenci tržeb používat nejprve podnikatelé v pohostinství a ubytovacích službách, a to už od čtvrtka. V první vlně se tak nový systém dotkne 40.000 podnikatelů.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…