Jako krteček a panda. Stejně tak mohou být vztahy rovnoprávné mezi dvěma různě velkými zeměmi, pronesl Zeman k Číně

16.11.2016 13:00

„Je dobré si uvědomit, že Čínská lidová republika je dnes největší světovou ekonomikou, že o její přízeň se ucházejí na čínském trhu světové zahraniční firmy, a že naši exportéři jsou samozřejmě vystaveni tvrdé konkurenci,“ uvedl prezident Miloš Zeman při zahájení China Investment Forum 2016.

Jako krteček a panda. Stejně tak mohou být vztahy rovnoprávné mezi dvěma různě velkými zeměmi, pronesl Zeman k Číně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman neskrýval radost nad vítězstvím Donalda Trumpa

Zeman následně také řekl, že vítá, že řada našich firem, jako jsou třeba Škoda Auto nebo Home Credit, se dokážou na čínském trhu velmi dobře uplatnit.

„Druhá věc, kterou si musíme uvědomit, je, že Čína je například v sousedním Německu největší zahraniční investor. A já se ptám, je-li tomu tak v Německu, proč by tomu tak nebylo i u nás? A proto vítám postupně zesilující příliv čínského kapitálu, ať už v jakékoli formě,“ dodal Zeman, jenž byl v Číně prozatím dvakrát. Což, jak dodal, je oproti německé kancléřce Angele Merkelové méně, neboť ona tam byla osmkrát. „Budu se tam tedy muset ještě minimálně šestkrát podívat,“ dodal.

„Ale v každém případě to, o čem chci mluvit v oné obecné rovině, je potenciál. My často posuzujeme naše ekonomické vztahy na základě aktuálního stavu. To je samozřejmě v pořádku. Ale ptejme se, jaké jsou možnosti, a jak tyto možnosti dokážeme efektivně využívat. A myslím si, že bychom měli uznat, že potenciál je obrovský, ale možností tohoto využití, přes obrovskou práci, která již byla vykonána, jsme dosáhli ještě relativně málo,“ zmínila také hlava státu.

Zeman následně popřel názor, že vztahy mohou být rovnoprávné pouze mezi zeměmi zhruba stejné velikosti. „Vztah mezi krtečkem a pandou, tedy ‚Jen-šu‘, je samozřejmě vztahem mezi zvířátky různé velikosti. Ale jak dokázal jeden z počinů naší kulturní spolupráce, padesátidílný seriál, který se natočil, tak i různá velikost není překážkou přátelské spolupráce, která v tomto konkrétním případě přináší radost nejenom dospělým, ale i dětem obou národů,“ řekl Zeman.

  • Celý projev ZDE

Závěrem pak připil na přátelství, které může existovat i v politice. „A chtěl bych také připít na to, abychom na cestě prohlubování tohoto přátelství dokázali překonávat překážky. Překážky, které někdy vyplývají z neinformovanosti a jindy ze zlé vůle. Protože skutečné přátelství se projevuje právě společným překonáváním překážek,“ uzavřel prezident Zeman.

 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…