Jako nudle v bandě, píše o Rusnokovi politolog Buquoy

07.07.2013 15:29

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. V případě nové vlády premiéra Jiřího Rusnoka to podle politologa a historika Jana Berwida-Buquoye platí dvojnásob. „Podle oné polopravdy sestavil nyní prezident Zeman svojí vlastní vládu, pod krycím jménem úřednická,“ píše ve svém komentáři na blogu iDnes.cz.

Jako nudle v bandě, píše o Rusnokovi politolog Buquoy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Buquoy se totiž domnívá, že i kdyby vláda Petra Nečase pokračovala ve své existenci a premiér by neodstoupil, přesto by činil Zeman všechno možné, aby vyvolal vládní krizi. A to prý z jednoho prostého důvodu – Nečasova vláda není vládou Miloše Zemana.

„Aby sestavil svoji vládu (samozřejmě nikým nezvolenou), potřebuje prezident alkoholik a řetězový kuřák nějakého věrného „poskoka“, jemu psovsky oddaného, který by poslušně aportoval udělené příkazy do všech ideologicko-politických směrů naší republiky. To nemůže dělat každý!“ podotýká politolog a ironicky dodává, že mezi základní kritéria patří zvláštní nadání, ohebný charakter a stoprocentní závislost na prezidentovi. „Prostě politik typu ‚nudle v bandě‘,“ shrnuje.

Těžko zvladatelný politický převrat

Zeman zvolil pro tento úkol Jiřího Rusnoka. „V době totality lítali komunisté na trase Praha – Moskva – Praha. Úkolem Rusnoka je lítat na trase Rusnok – Zeman – Rusnok. Jinak žádný velký rozdíl v tom není: kdo neuposlechl Moskvu – ‚dolítal‘. Kdo z Rusnokovy vlády neuposlechne Zemana - rovněž ‚dolítal‘,“ myslí si. I samotný životní profil Rusnoka podle politologa dokládá, že v politice vždy skutečně létal jako „nudle v bandě“ – před rokem 1989 zapálený komunista, od roku 1998 člen ČSSD.

„Tak jako by bývalo nutné léčit Klause kvůli kleptomanii, je nutné léčit Zemana kvůli alkoholizmu,“ vytýká neduhy českých prezidentů. Ostatně, dnes by si podle jeho názoru již nikdo neodvážil tvrdit, že funkce českého prezidenta je „čistě formální“, neboť z oné údajné „čisté formality“ se nyní vyklubal těžko zvladatelný politický převrat.

reklama

autor: nem

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…