Jako se spratkem. Tak se mnou jednají, řekl Duka Respektu. Je kolem toho dusno

31.08.2020 11:02

Pražský arcibiskup Dominik Duka poskytl rozhovor týdeníku Respekt, ale poté si přál, aby nebyl vydán. Jenže narazil. Čtenáři dostali možnost přečíst si kardinálovy názory na chování médií. Dominik Duka je přesvědčen, že média vytváří pseudoproblémy a rozdělují společnost víc než politici.

Jako se spratkem. Tak se mnou jednají, řekl Duka Respektu. Je kolem toho dusno
Foto: Martina Řehořová
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Kardinál Duka po zaslání rozhovoru k autorizaci následně nesouhlasil s jeho publikací; po svém mluvčím vzkázal, že „důvodem je zaujatost, která je patrná z vedení rozhovoru a která zásadně ovlivňuje celkové vyznění článku“. Konkrétní výhrady nezaslal. Poznámka redakce: Autorizace rozhovorů slouží k opravě chyb či nepřesností. Nemůže vést k zákazu publikace, protože veřejně aktivní osobnosti si nemohou vybírat otázky,“ upozorňuje časopis hned v úvodu textu.

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí

V samotném rozhovoru se Duka vyjádřil k postavení repliky mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze. Zdůraznil, že nešlo o nápad církve, ale o akci věřících občanů této země. Nemá obavu, že sloup společnost ještě víc rozdělí.

„Podívejte se, tady je zásadní problém. Na Staroměstském náměstí bylo pět tisíc lidí, kteří se účastnili vztyčení sloupu. Proti nim stálo padesát demonstrantů. Přitom média takto popisují události opravdu velice často. Deset demonstrantů něco vykřikuje a okolo nich se shromáždí dvě stě turistů, kteří se koukají. A média z toho udělají stovky demonstrantů proti stavbě sloupu. Takhle se informuje o politickém a společenském životě v naší zemi,“ pravil Duka.

Česká společnost podle kardinála není rozdělena zdaleka tolik, jak tvrdí některá média. Média podle jeho názoru vytváří pseudoproblémy. Třeba problém s tím, kdo podepsal listiny, které měly být uloženy u sloupu. Listinu v podobě vzkazu budoucím generacím podepsala například novinářka Jana Bobošíková, v minulosti neúspěšná kandidátka KSČM na prezidentku, nebo hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pane redaktore, nebudeme dělat výslech. Ani nevím, kdo to přesně organizoval, a nevím, proč se z toho dělá základní problém. To jsou pseudoproblémy, které vytváří média. Opravdu jednu z největších zodpovědností za stav společnosti máte vy v médiích mnohonásobně větší než celá politická sféra,“ vypálil rozzlobený kardinál.

Má pocit, že se z křesťanů stává pronásledovaná skupina. Ve světě i v Česku. I v České republice prý věřící křesťané často čelí výsměchu a to už od školy, protože dostávají nálepku „vysmívaných pánbíčkářů“.

Cítí to ostatně sám na sobě. „Bude mi pomalu osmdesát a jedná se se mnou občas jako s patnáctiletým spratkem,“ zlobil se na část veřejnosti.

Kardinál věnoval pozornost i migrační krizi. Odmítl, že by se jeho názory na řešení migrace nějak významně lišily od názorů papeže Františka.

„Já jsem s papežem Františkem jednal osobně a papež nám jasně řekl, že otázka přijímání migrantů musí být v souladu s politickými autoritami, protože my nehlídáme hranice. Jenže mainstream si vybere z papeže vždy jenom to, co chce, a ještě s tím manipuluje tak, že pak mohou vznikat tyto dojmy.“ zlobil se dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…