Jako z jiného světa. Švédsko: Málo mrtvých, málo nakažených. Ale proti Česku jeden zásadní rozdíl

18.11.2021 21:16

Švédsko je v současné době zemí s minimem restrikcí. I přesto leží na jednotkách intenzivní péče minimum pacientů. K dnešnímu dni jich bylo podle uživatelky sociální sítě Twitter Markéty Mitrofanové, jež situaci ve Švédsku zanalyzovala, 31. Jak je to možné?

Jako z jiného světa. Švédsko: Málo mrtvých, málo nakažených. Ale proti Česku jeden zásadní rozdíl
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
O situaci ve Švédsku informoval včera také server Seznam Zprávy, který si povšiml, že Švédsko kvůli situaci v Evropě nově zavádí covid pasy. Sama severská země zrušila restrikce vůči občanům na konci září. Covid pasy se nyní budou muset prokazovat (od 1. prosince) všichni ti, kteří budou chtít na veřejné akce pořádané ve vnitřních prostorách, kde účast přesahuje 100 lidí.

„Šíření (koronaviru) v Evropě zrychluje. Ve Švédsku to zatím nepozorujeme, ale nejsme izolovaní. Potřebujeme mít možnost užívat očkovací certifikáty,“ uvedla ministryně zdravotnictví Lena Hellengrenová.

Za poslední týden přibylo ve Švédsku jen 5 901 případů nákazy, 29 lidí zemřelo. S Českem, jež má zhruba stejný počet obyvatel, je to nesrovnatelné, protože jen v úterý země zaznamenala více než 22 tisíc nakažených. Proočkovanost v zemi je však také daleko vyšší – Švédsko hlásí, že více než 85 procent Švédů starších šestnácti let dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti nemoci. 82 procent má pak dvě či více dávek.

„Švédové testují jen symptomatické a podívejte na podíl C+ za minulý týden! Na JIP k dnešku 31 C+. Když se teď Tegnella na TK ptali, čím to je, když jinde to roste, řekl, že neví. V zemi od konce září nejsou žádná opatření. Od 1. 12. potvrzení o očkování na akce pro víc než 100,“ konstatuje pak na Twitteru v souvislosti se skandinávskou zemí Mitrofanová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…