Jakub Janda: Čínský tunel. Jiné země ten jejich šunt vracejí, my se klaníme. Kdo se napakoval?

30.03.2020 20:47

Ministr vnitra Jan Hamáček nejednou konstatoval, že Čína je teď jediná země na světě, která zvládá vyrábět ochranné pomůcky pro zdravotníky ve větším množství. Ukazuje se však, že ne vždy jsou to pomůcky kvalitní, a není jisté, že opravdu poskytnou požadovanou ochranu. Své o tom vědí Španělé, Nizozemci i Gruzínci. Analytik Jakub Janda proto nechápe, proč se česká vláda stále Číně klaní.

Jakub Janda: Čínský tunel. Jiné země ten jejich šunt vracejí, my se klaníme. Kdo se napakoval?
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Zdravotní sestra Michaela Suková a brigádnice Karolína Matějů

Krajská hygienička Pavla Svrčinová před pár dny prohlásila, že čínské rychlotesty na koronavirus až v 80 procentech případů nemusejí odhalit, zda je testovaný občan opravdu nakažený koronavirem, či nikoliv. Informoval o tom Český rozhlas. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) poté veřejnost uklidňoval, že když se s testy pracuje správně, spolehlivé jsou. Jen už musí být pacient pár dní nakažený, např. pět dní, aby testy odhalily pravdu.

Pravdou však je, že stížnosti na dodaný čínský materiál nezaznívají jen z České republiky, ale také ze Španělska nebo z Nizozemí. Informuje o tom server Seznam Zprávy.

Nizozemsko odhalilo vadné respirátory, Španělsko s Tureckem testy. Nizozemsko od Číny koupilo 1,3 milionu respirátorů třídy FFP2, načež zjistilo, že špatně těsní a mají vadné filtry, asi 600 000 kusů se ještě před zjištěním rozvezlo do nemocnic. Ve Španělsku museli stáhnout 8 000 čínských rychlotestů. Distribuce dalších 50 000 kusů byla zastavena. Testy byly podle zdravotníků nespolehlivé,“ napsal server.

„Nacházíme se v situaci, kdy jediná dostupná ochranná výbava nesplňuje nejvyšší standardy. Tento problém teď mají všechny země,“ přiznalo nizozemské ministerstvo zdravotnictví.

Před vadnými dodávkami zdravotnického materiálu z Číny varoval i analytik Bezpečnostního centra Evropské hodnoty Jakub Janda.

„Nizozemská vláda si objednala přes 1,3 milionu zdravotnických ochranných prostředků FFP2 z Číny. Přišlo jim prvních 600 000 kusů v tak špatné kvalitě, že je nizozemská vláda hodlá Číně reklamovat a vrátit. Stejné šunty poslala Čína například na Slovensko, do Turecka, Ukrajiny, do Španělska. Slyšeli jste o tom, že by česká vláda ty čínské šunty reklamovala a vracela? Já taky ne. Stále se čínským komunistům klaní, místo aby hájili zájmy svých zdravotníků a veřejných rozpočtů. Rád bych časem věděl, kolik z tohoto tunelu českých veřejných peněz bude mít skupina lidí okolo Jaroslava Tvrdíka, na kterého otevřeně vsadil ministr vnitra Hamáček,“ napsal Janda v jednom ze svých statusů na sociální síti.

Jakub Janda o Číně a koronaviru

K čínskému vydělávání se vyjádřil opakovaně.

„Víte, co udělala malá Gruzie, jakmile se dozvěděla, že čínský rychlotesty jsou nám dneska prakticky k ničemu, jak je tolik evidentní z Česka, Slovenska, nebo Španělska? Okamžitě tuto objednávku zrušila. Stejně jako to udělali Nizozemci s nekvalitními ochrannými pomůckami FFP2. Poslali je zpět a tento čínský byznys (nejde o pomoc, ta bývá zadarmo) skončili. Co dělá česká vláda? Dále se klaní čínským komunistům bez ohledu na kvalitu čínských dodávek, za které vyhazujeme miliardy korun z našich veřejných peněz,“ rozčílil se analytik.

Jakub Janda o Číně a koronaviru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…