Jakub Janda: Trestat práci pro cizí moc. Dělat seznamy. Posílat finančák

05.05.2021 11:12

Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty sepsalo nové doporučení pro české zákonodárce. Doporučuje v něm zásadně zpřísnit legislativu proti nepřátelskému zahraničnímu vlivu. Jandova neziskovka má na mysli vliv Ruska a Číny.

Jakub Janda: Trestat práci pro cizí moc. Dělat seznamy. Posílat finančák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14811 lidí

„Rusko a Čína vykonávají rozsáhlou špionáž a vlivové operace proti evropským demokraciím,“ začíná doporučení. Některé státy už si prý uvědomily, že jejich obrana proti těmto vlivovým operacím je nedostatečná a proto „modernizují své trestní zákoníky“.

Za příklad správné „modernizace“ Evropské hodnoty doporučují Velkou Británii, která plánuje změnit definici špionáže a zavést povinný registr lobbistů. Tento nástroj je již využíván v USA nebo v Austrálii.

Pro Českou republiku Jandovi analytici a analytičky doporučují: Změnit zákonnou definici vyzvědačství. Nemůže zahrnovat jen ohrožení utajovaných skutečností, ale veškerou „dlouhodobou vědomou a systematickou činnost ve prospěch cizí moci“. Ne ovšem pokaždé.  Musí přitom „útočit na suverenitu a demokratický charakter státu“.

Z USA máme převzít úpravu o lobbingu, podle které každý lobbista musí uvést zahraniční klienty, pro které získává informace.

Třetí nápad se nezaměřuje na legislativu, ale na činnost státní správy, konkrétně na Ministerstvo financí. To má zacílit daňové kontroly na „finanční toky z rizikových zemí mimo EU“. Má se jednat o země, které nespolupracují s daňovými orgány. Kromě „offshore destinací“ do této skupiny Evropské hodnoty řadí také Ruskou federaci.

CELÉ DOPORUČENÍ ZDE

Zařazení Ruska do skupiny s daňovými ráji vysvětluje doporučení tak, že „z pozice zahraničně-bezpečnostního vnímání je to důležité pro další znesnadnění zapojení toxického zahraničního kapitálu do podnikání v ČR a EU“.

Aby úředníci měli čas na sledování těchto toků, navrhují analytici posílení kapacit Finančního analytického útvaru. Desítky specialistů by prý navíc umožnily „posílení stávající dobře nastavené spolupráce se zahraničními partnery z EU a USA při vyhledávání a eliminaci podezřelých finančních a majetkových toků z Ruska, Ukrajiny, Ázerbájdžánu i dalších postsovětských zemí do ČR a EU“.

ČR by prý neměla být vnímána jako krajina přívětivá pro toxický kapitál, kterému vycházejí vstříc oligarchové i státní aktéři.

V oblasti legislativy mají Evropské hodnoty ještě jeden nápad obšlehnutý z Velké Británie. Měli bychom obrátit důkazní břemeno, pokud by vzniklo podezření, že subjekty mimo EU porušují zákon o legalizaci výnosu z trestné činnosti. Takoví lidé si totiž prý nezaslouží presumpci neviny.

A pokud by důkazy nepředložili, měla by jim být vypálena vysoká sankční daň. Zde hledá Janda inspiraci v Itálii, kde soudy došly k závěru, že v takových případech není třeba vždy prokazovat zdrojový trestný čin.

Změna má nastat i v trestním zákoníku, kde se mají zvednout sazby za trestný čin porušení mezinárodních sankcí. Důvodem je, jak Evropské hodnoty otevřeně přiznávají, odstrašení. A navíc přísnější tresty vedou také ke snadnějšímu povolování odposlechů a další operativní techniky, což by se Evropským hodnotám také velmi líbilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…