Jakub Janda: Vyšetřete, koho v ČR ovlivňuje PPF!

16.12.2019 6:51

Analytik z Bezpečnostního centra Evropské hodnoty Jakub Janda pokračuje s varováními před společností PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, na niž server Aktuálně.cz zjistil, že si měla platit síť odborníků, kteří měli šířit v Česku dobrou pověst Číny. Nyní Janda pokračuje v rozkrývání „čínské vlivové chobotnice PPF“ a vyzývá české zákonodárce, aby zřídili „sněmovní vyšetřovací komisi na vyhodnocení vlivu autoritářských režimů na českou politiku“. „Je to nejdůležitější kauza pro integritu české politické scény za posledních pět let,“ upozorňuje analytik a ostře se vyhrazuje vůči Číně: „Tahle země je naše a nepatří sluhům čínských komunistů. Tedy totalitního režimu, který má koncentrační tábory pro miliony svých obyvatel, řadu lidí mučí a týrá.“

Jakub Janda: Vyšetřete, koho v ČR ovlivňuje PPF!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobistického spolku Evropské hodnoty

„Pokud se poslanci nebojí PPF, tak pro ně nebude problém zřídit sněmovní vyšetřovací komisi na vyhodnocení vlivu autoritářských režimů na českou politiku,“ vyzývá Janda a přikládá, že podobné parlamentní investigace „probíhaly nebo probíhají v Kanadě, USA, Británii, Singapuru, na Novém Zélandu nebo v Austrálii“. „Chci doufat, že naši zákonodárci nejsou zbabělí anebo loutky,“ píše na svém Facebooku.

Janda se aktivně o PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera začal zajímat poté, co server Aktuálně.cz zjistil, že si tato firma platila síť odborníků, kteří měli Čechy přesvědčit o tom, jakou skvělou zemí je komunistická Čína. Zaplacená PR agentura založila tlumočníkovi prezidentů Vítu Vojtovi institut věnující se Číně nebo si účtovala napadání a monitoring kritiků čínského režimu.

Společnost Petra Kellnera uzavřela smlouvu s PR agenturou jménem C&B Reputation Management. Mohlo by se zdát, že to není problém, protože služby PR odborníků si najímá kdekdo včetně nejznámějších českých politiků. Podle serveru Aktuálně.cz je však smlouva Home Creditu s touto agenturou trochu jiná. Problematická.

Anketa

Vítáte vítězství Borise Johnsona v britských volbách ?

86%
7%
hlasovalo: 19106 lidí
Dokument, který server získal, dokládá, že hlavní prací agentury bylo pomáhat těm, kteří Čínu vykreslují v těch nejzářivějších barvách, a útočit na ty, kteří si dovolí říci, že čínský autoritářský režim má i své temné stránky.

Za PR agenturu jedná ředitel a menšinový vlastník Tomáš Sazima, který v minulosti budoval pozitivní PR např. straně LEV 21, kterou po svém odchodu z ČSSD založil Jiří Paroubek. Sazima prý serveru přiznal, že se kampaň opravdu rozjela, Sazima jen nesouhlasil s tím, že jejím cílem bylo manipulovat s veřejným míněním ve vztahu k Číně. Smyslem kampaně prý bylo moderovat debatu o Číně. „Smyslem je moderovat debatu o Číně, vnášet do ní relevantní prvky. Aby se vyrovnala z extrému, který tady je. Protože to, co tu vůči Číně a její reputaci je, je humus,“ řekl serveru Sazima.

PR agentura pomohla i společnosti Siniskop sinologa Víta Vojty, který dělá tlumočníka prezidentu Miloši Zemanovi, ale také poskytuje rozhovory a píše komentáře o Číně, v nichž se k Číně rozhodně nestaví tak kriticky jako spolek Sinopsis. Na Sinopsisu nenechává Home Credit nit suchou.

Server v této souvislosti připomněl, že PPF Petra Kellnera koupila největší soukromou televizi v Česku – TV Nova. Kellnerova společnost však důrazně odmítla, že by si Novu kupovala, aby skrze ni prosazovala zájmy svého majitele, třeba v lepším světle hovořila o Číně, kde Home Credit podniká.

Agentura údajně vypracovávala a naúčtovala i okruhy otázek sinologa Vojty, který zavítal na rozhovor k Luboši Xaverovi Veselému, ale ten důrazně popřel, že by mu otázky na rozhovor předpřipravovala tato agentura.

Janda se po těchto zjištěních jal neustávat v záplavě komentářů, ve kterých shrnuje své nejnovější názory na celou kauzu.

„Takže dnes už díky Aktuálně.cz víme, že PPF platila člověka, který spoluzakládal hlavní organizaci Václava Klause mladšího a jeho agentura pro Trikolóru pracuje,“ píše Janda a nabízí shrnutí, „na koho PPF v českých médiích a politice sází“. Jeho seznam obsahuje Trikolóru Václava Klause mladšího, poslance Jana Skopečka (ODS), poslance Patrika Nachera (ANO), server Info.cz, projekt Sinoskop Víta Vojty a pravděpodobného prezidentského kandidáta Josefa Středulu.

„Pokud slovenskou politikou hýbá kauza Gorila (skupina Penta a její vazby), tak v Česku jde o čínskou vlivovou chobotnici PPF. Mluvme o tom,“ vyzývá Janda. Podle něj to je „nejdůležitější kauza pro integritu české politické scény za posledních pět let“.

V dalším ze svých mnoha příspěvků Janda opět varoval před PPF a vyplísnil i samotnou Čínu. „Čím víc si bude PPF kupovat politický vliv v Česku ve prospěch Číny a čím víc se bude snažit umlčet své kritiky, tím víc bude vnímána jako oligarchická skupina plnící přání Komunistické strany Číny, aby na oplátku dostala vyděláno v Číně,“ uvádí. Doplňuje, že si „můžou platit spoustu lidí, ale všechny nás neumlčí“, přičemž vyzývá k podpoře „statečných sinologů z projektu Sinopsis“.

A pak se vyjádřil i k samotné Číně: „Tahle země je naše a nepatří sluhům čínských komunistů. Tedy totalitního režimu, který má koncentrační tábory pro miliony svých obyvatel, řadu lidí mučí a týrá.“

Majoritním vlastníkem PPF je Petr Kellner, mající podíl 98,93 procenta. Ten je taktéž považovan za vůbec nejbohatšího občana České republiky. Společnost má sídlo v Nizozemsku a zaměřuje se především na spotřebitelské financování, maloobchodní prodej, pojišťovnictví, bankovnictví a obchodování s nemovitostmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …