Jandák nasekal zadek mladým za protesty proti KSČM. Raději nečíst

15.11.2012 13:03

Protest studentů, z nichž většina je z Třeboňska, proti tomu, že resort školství a kultury vede nově na kraji radní za KSČM Vítězslava Baborová, nabírá na síle. Pod petici, aby radní odstoupila nebo byla odvolána, se podepsalo 6.700 lidí, nejen z jižních Čech. K protestu se přidali i někteří herci Jihočeského divadla. ParlamentniListy.cz se zeptaly na názor poslance za ČSSD, obyvatele Třeboňska, herce Vítězslava Jandáka. A ten si nebral servítky.

Jandák nasekal zadek mladým za protesty proti KSČM. Raději nečíst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák se ve sněmovně hlásí ke slovu

Anketa

Je problém, že KSČM bude řídit školství v kraji?

15%
85%
hlasovalo: 3204 lidí

„Já mám pocit, že je to strašně nafouknutý a drtivá většina těch studentů i dalších lidí vůbec neví, proč tu petici podepisují. Jediným hnacím motorem pro ně je, že jim někdo řekne – chcete, aby tento a tento resort vedla komunistka? A oni řeknou ne! Ale nepřemýšlí nad mnoha věcmi. Navíc je to organizováno neúspěšnými a zhrzenými lidmi. Za tím vším rozhodně nestojí jen nezávislý postoj a názor studentů,“ míní Vítězslav Jandák s tím, že mu přijde trapné protestovat 23 let od revoluce proti KSČM!

Sám vidí tuto iniciativu jako jistou formu nátlaku lidí z okolí TOP 09, KDU-ČSL a uskupení Jihočeši 2012, kteří nebyli přizváni k tomu, aby vládli v kraji, tak jak si to přáli.

„Oni okamžitě po volbách vyvíjeli na vítěze voleb, tedy na ČSSD, nátlak tím, že řekli, že do koalice půjdou jen společně a ne sami a měli pocit, že je všichni musí poslouchat. A to je odplata,“ míní poslanec za Jihočeský kraj.

Studenti a všichni, kteří protestují formou petice, prý nerespektují výsledky demokratických voleb, říká Vítězslav Jandák. A to mu vadí.

Co oni tak můžou pamatovat? Mně zavřeli tátu

„Já zcela demokraticky respektuji jejich právo se vyjádřit, říct svůj názor. Ale to musí mít nějaký smysl. A jaký smysl má, že chtějí „kamenovat“ radní jen proto, že je za KSČM. Je to odbornice, na rozdíl od některých, kteří vedou resorty a neví o nich zhola nic. Lékaři dělají průmysl, jiní vedou zdravotnictví, sociální věci. A to, že tady školství za poslední roky díky vládám Nečase, Topolánka a dalších dostalo těžce na frak, to studentům nevadí?“ ptá se Jandák.

Ten má za to, že pokud se někdo ohání demokracií, měl by se taky demokraticky chovat. A to prý oni nedělají.

„Proč nerespektují výsledky voleb? Jediným kritériem jsou volby. Může nebo nemusí se mi líbit, že druhou nejsilnější stranou jsou komunisté, ale musím to respektovat. Tak rozhodli voliči. A ti, kteří k volbám nešli, pak ať neremcají. Máme tady zastupitelskou, nikoli přímou demokracii. A pokud vím, KSČM byla řádně, demokraticky zvolena, stejně jako ta paní Baborová. O jejím jmenování rozhodli i zastupitelé kraje, nebo jejich většina. Tak o co jde,“ říká Vítězslav Jandák a dodává: „Co tihle mladí pamatují, co vědí? Nám komunisti zavřeli tátu, neměli jsme to za socialismu nijak jednoduché. A dneska – zavírá jim někdo rodiče? Páchá na nich někdo bezpráví? Co se jim nelíbí? To, že radní je za KSČM a ne za ODS? Vždyť je to úplně jedno! Je snad důležité, jestli něco umí, jestli školství rozumí! Vždyť oni nic nepamatují, jen to, co je jim prezentováno. Jsou jen strašení tím, co jim rádoby pravdoláskaři pěchují do hlavy,“ podotýká Jandák…

Radil by studentům a těm, kteří protestují, aby skutečně naplňovali to, co hlásají – demokracii a svobodu. „Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Demokracie je také respektování názorů druhého, je také o vzájemné toleranci a vzájemném dialogu. To by si měli uvědomit, než budou vykřikovat něco o demokracii a svobodě,“ dodal Jandák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…