Janečkův fond poslal další udání kvůli kšeftům na poště

13.08.2015 21:03

Nadační fond proti korupci (NFPK) dnes podal trestní oznámení kvůli podezření z úplatkářství při řešení sporu podnikatele s Českou poštu. Fond o tom informoval v tiskové zprávě. Úplatek tři miliony korun údajně žádal od bývalého obchodního partnera pošty Lukáše Čadka prostředník z ČSSD.

Janečkův fond poslal další udání kvůli kšeftům na poště
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Větší část peněz prý byla určená do stranické kasy a jeden milion by dostal ministr vnitra Milan Chovanec. Korupční nabídku údajně dokazuje nahrávka, kterou Čadek předal NFPK. Server Aktuálně.cz dnes informoval, že policie už Čadka předvedla kvůli podání vysvětlení. "Lukáš Čadek před několika dny poskytl všechny dokumenty, komunikaci a nahrávky NFPK, který v této věci podá trestní oznámení," uvedla organizace v tiskové zprávě. "Z obsahu nahrávky a dalších informací lze usuzovat, že mohlo dojít k naplnění skutkové podstaty přijetí úplatku," zdůvodňuje NFPK svůj postup.

Postup policie mi přijde trošičku prazvláštní ...

Čadka již kvůli trestnímu oznámení vyslechli policisté. ČTK to dnes potvrdil ředitel NFPK Petr Soukenka. "Nešlo o zadržení, nesdělili mu ani žádné obvinění, pouze po něm chtěli podání vysvětlení k těm věcem, které se poslední dobou objevily v médiích," řekl Soukenka, který je s Čadkem ve spojení.

Soukenka se také pozastavil nad způsobem, jakým policie Čadka předvedla na stanici. "Postup policie mi přijde trošičku prazvláštní," prohlásil. "Není úplně běžné, že člověka, kterého chcete vyslýchat, potkáte na ulici. Jinými slovy, museli ho nějakou dobu sledovat a museli vědět, kde je, aby si ho vyzvedli o odvezli na ten Perštýn," sdělil ČTK Soukenka.

Informace o údajné korupci při jednání s poštou ve středu zveřejnil server Neovlivní. cz. Úplatek údajně žádal člen středočeské ČSSD Kamil Choc. Peníze chtěl po podnikateli Lukáši Čadkovi, který vede s Českou poštou spor o 24 milionů korun, sdělil ČTK fond. Jde v něm o zakázku, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Čadkovi se pak ozval Choc s nabídkou, že spor vyřeší. Podmínkou údajně bylo, že mu Čadek zaplatí tři miliony v hotovosti.

Ministerstvo vnitra varuje před nepodloženými spekulacemi

Z jednání mezi Čadkem a Chocem je prý i nahrávka, na které Choc slibuje, že získá nový kontrakt za tři miliony korun, dva pro ČSSD, jeden přímo pro ministra Chovance, do jehož gesce pošta spadá.

Chovanec, který je zároveň místopředsedou ČSSD, ve středu vyvrátil, že by za podnikatelem Čadkem posílal prostředníka s korupční nabídkou. Ministerstvo vnitra zároveň uvedlo, že Chovanec kvůli stejnému případu podal trestní oznámení již ve druhé polovině června. "Každý, kdo se dozví o korupčním jednání, musí podat trestní oznámení. Já jsem tak bezprostředně učinil už v červnu," řekl dnes ministr ČTK.

Ministerstvo vnitra na svých webových stránkách ve středu zveřejnilo také upozornění, že v souvislosti s případem se objevuje řada záměrných spekulací, které mají narušit vyšetřování případu. "Informace a nahrávky, již jsou v současné době záměrně šířeny do vybraných médií, obsahují nepodložená a vykonstruovaná tvrzení," uvedl úřad. "Samotné selektivní zveřejnění má pak s největší pravděpodobností narušit běžící vyšetřování a poškodit osoby, jež k tomuto vyšetřování dali podnět," pokračuje text. Úřad také informoval, že ministr i další zaměstnanci již poskytli výpovědi policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…