Jaromír Soukup divákům: Vaše koncesionářské poplatky! Tohle musíte vidět

28.02.2019 9:42

Od kritiky České televize a Nory Fridrichové přesedlal Jaromír Soukup na Český rozhlas a René Zavorala. V Mých zprávách ho vyplísnil za to, že si pořídil nové auto, zatímco v Českém rozhlase se snižují stavy. A kopl si i do serveru iRozhlas, který Český rozhlas platí. „To budeme mít za chvíli i veřejnoprávní noviny?“ rozčiloval se Soukup nad tím, že iRozhlas tvoří podle něj nekalou konkurenci dalším zpravodajským webům. A dostalo se i na primátora Hřiba, který si prý jezdí po světě, a neřeší problémy v Praze, a Ministerstvo spravedlnosti, které loni vyplatilo rekordní sumu.

Jaromír Soukup divákům: Vaše koncesionářské poplatky! Tohle musíte vidět
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Jaromír Soukup reaguje na reportáž Nory Fridrichové

Soukup se na začátku opřel do ředitele Českého rozhlasu René Zavorala. „Zavoral to zvoral,“ začal zprávu slovní hříčkou. V Českém rozhlase se podle Soukupa pod záminkou nedostatku finančních prostředků snižují počty zaměstnanců, ovšem ředitel si pořídil nový vůz. „Možná by mu to i prošlo, kdyby to nebylo v úplně stejnou chvíli, kdy vyhodil legendu hudební žurnalistiky, Jiřího Černého,“ dodal moderátor s tím, že ho nenapadá nikdo, kdo by v Čechách tak rozuměl hudbě.

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí

U rozhlasu ještě zůstal. Nesedí mu argument, že rozhlas potřebuje změnu a hledá mladší posluchače. „To je důkaz toho, že si ředitelé veřejnoprávních médiíí myslí, že si můžou dělat, co chtějí,“ řekl Soukup a připomenul své upozornění na to, že z koncesionářských poplatků platí rozhlas zpravodajský web iRozhlas.cz. „Ten problém je v tom, že od vás mají koncesionářské poplatky, aby vysílali rozhlas. A oni je vemou a vytvoří si skupinu novinářů a dělaj si zpravodajskej web. Což prostě není v souladu s tím, na co jim jako koncesionáři dáváte peníze,“ vysvětlil Soukup své úvahy a dodal, že se jedná o neférovou konkurenci, protože iRozhlas.cz kvůli „matičce rozhlasu“ nemusí shánět inzerenty nebo předplatitele. Prý ho neštve to, co iRozhlas píše, ale jak je placen. Webů je na internetu podle Soukupa spousta a on další platit nechce. „To budeme mít za chvíli i veřejnoprávní noviny? Nebo dělat veřejnoprávní billboardy, kde si můžou politici namalovat, co chtějí, aniž by si to museli kupovat? A budeme to platit my,“ rozčiloval se moderátor TV Barrandov.

Zatím prý nechával stranou fakt, že z Radiožurnálu se za Zavoralova panování stala „taková Frekvence 1“ a z Dvojky podivný hybrid, který nikdo nechápe. „Místo veřejnoprávního rozhlasu tady máme divokou směs komerčních stanic, ovšem placených z veřejnoprávních peněz,“ obvinil vedení. Prý je situace stejná jako u ČT. „Já nechápu, co je veřejnoprávního na StarDance nebo na seriálu Most!,“ prohlásil majitel Barrandova, ale dodal, že tím nekritizuje obsah pořadů. Podle něj by místo sluníčkářských projektů měl rozhlas utrácet peníze například na digitalizaci mluveného slova a poskytovat ho koncesionářům.

Jako další cíl si Soukup zvolil Zdeňka Hřiba, primátora Prahy. „Náš pirátor primátor Hřib si sice brázdí Evropu a setkává se se státníky, teď naposledy ve Švýcarsku, ale doma se mu kupí problémy. A já mu navrhuju místo výletování, místo trapnýho soupeření s premiérem o to, kdo si co kde postaví a kde si co vymění za pozemek, tak navrhuju najít řešení, jestli se má tunel jmenovat Pavel nebo Pepa,“ začal ironicky Soukup. Americká společnost Euronet má totiž po Praze údajně stovky bankomatů, které Čechům nabízejí standardní výběry v hotovosti, ale turistům prý strhává poplatky a snaží se je obrat přes nevýhodné kurzy měn. Moderátor dodal, že tyto bankomaty mohou směle konkurovat praktikám českých taxikářů. A nejde jen o peníze, značné množství bankomatů je dle Soukupa v chráněné památkové zóně, někdy i bez povolení magistrátu. „Primátor Hřib nad tím jen mhouří oči,“ obvinil Soukup komunálního politika.

Poté Soukup řešil Ministerstvo spravedlnosti, které zveřejnilo statistiku, dle které odškodnilo přes 1200 lidí za nezákonnou vazbu nebo nezákonné trestní stíhání. Částka přesáhla 77 milionů. A je to podle Soukupa nejenom nejvyšší částka za posledních pět let, ale i v celé historii ČR. „Mě na tom docela zarazilo, že Ministerstvo spravedlnosti si nevede žádný statistický záznamy o tom, ke kolika justičním omylům v Česku za rok dojde,“ prohlásil moderátor a dodal: „Protože se asi tak nějak předpokládá, že soudci chyby nedělaj. V tomto bodu si mimochodem ministerstvo notuje s profesním sdružením soudců, Soudcovskou unií. Její vedení totiž v oficiálním vyhlášení prohlásilo, že soudci udělají chybu jednou za život. A i v těchto případech za to prý soudci nemohou, ale špatné podklady, dokumenty a důkazy. Což se Soukupovi nezdálo.

Celý pořad ZDE

reklama

autor: kas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…