Jaroslav Bašta o válečné propagandě: Nepřítele je třeba odlidštit, takže...

15.01.2017 7:41

„Jeden z hlavních úkolů každé pořádné válečné propagandy představuje snaha o odlidštění nepřítele,“ uvedl v komentáři pro server PrvníZprávy.cz politik a diplomat Jaroslav Bašta.

Jaroslav Bašta o válečné propagandě: Nepřítele je třeba odlidštit, takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Nepřítele, jak uvádí, je zapotřebí vykreslit jako bytost postrádající normální lidské rysy, aby se předem vyloučily soucit či snaha o porozumění. „Proto tvůrci štvavých válečných kampaní vždy hledali buď v minulosti, nebo v živočišné říši taková označení protivníka, která jej připodobní k něčemu obecně považovanému za ponižující a odporné,“ uvedl a vzpomíná, jak se kdysi hovořilo o zbabělých krysách a šakalech, tupém dobytku a podobně.

„S vynálezem chemických zbraní, insekticidů a postřiků se propagandisté přesunuli na ještě vyšší stupeň dehumanizace nepřátel: začali je připodobňovat ke škodlivému a nebezpečnému hmyzu, který lze bez jakýchkoli výčitek trávit, spálit či zplynovat. Dějiny nejen obou světových válek znají mnoho podobných událostí,“ zmínil. 

A všímá si, že po převratu v Kyjevě se znepřátelené skupiny ukrajinských občanů začaly zdobit různými stužkami. „Stoupenci Majdanu nosí žlutomodré (v barvách ukrajinské vlajky) nebo černorudé (podle symboliky Ukrajinské povstalecké armády). Ruskojazyční Ukrajinci, stoupenci separatismu, používají oranžovočernou Svatojiřskou stuhu, která se v posledních deseti letech stala symbolem vítězství ve Vlastenecké válce,“ řekl s tím, že kombinace světle oranžových a černých pruhů je charakteristickým znakem mandelinky bramborové.

  • Původní text ZDE

„Proukrajinským aktivistům u nás se ten nápad moc zalíbil, takže si vymysleli, že prezident České republiky je ruský šváb, a dokonce na to téma složili stejnojmennou písničku. Nadávku přenesl na akademickou půdu profesor Putna, který jí počmáral plakáty zvoucí na přednášku pana docenta Robejška. Nikomu zatím nevadilo, že název ruský šváb je z přírodovědeckého hlediska nesmyslný,“ podotkl. U nás prý žijí dva druhy tohoto hmyzu – šváb obecný a rus domácí. 

„Zbytečné však nebude, když jim připomeneme, že podobně se o nich může začít vyjadřovat i druhá strana. Nadávat není žádná věda a název štěnice, které nám už dlouho pijí krev a finance, se po pravdě řečeno pro část politických aktivistů, některých neziskovek a pro samozvané představitele elit docela hodí. Jen si  představte ty ilustrace na předvolebních plakátech. Mají-li jen trochu představivosti, mohli by se začít chvíli chovat trochu slušněji, nenadávat a svou nenávist k jinak myslícím spoluobčanům nechat doma,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…