Jaroslava Skleničková z Lidic: Je to ostuda národa a Babišova politická agitace říkat, že se nedokážeme postarat o padesát dětí

21.09.2018 8:47

Jedna ze dvou posledních žijících lidických žen - dvaadevadesátiletá Jaroslava Skleničková, která po vyhlazení obce Lidice nacisty skončila v koncentračním táboře Ravensbrück a do vlasti se vrátila v roce 1945, pocítila silné nutkání se jako přeživší koncentračního tábora kriticky vyjádřit k postoji České republiky, v němž premiér Andrej Babiš odmítá přijmout padesát syrských sirotků. „Nemůžeme říkat, že se nedokážeme postarat o padesát dětí,“ uvedla pro server Respekt.cz, který o publikaci svého názoru požádala.

Jaroslava Skleničková z Lidic: Je to ostuda národa a Babišova politická agitace říkat, že se nedokážeme postarat o padesát dětí
Foto: M.Kutilová
Popisek: V kurdském městě v Sýrii

Osud Lidic Skleničková prožila na vlastní kůži, když se v roce 1942 v šestnácti letech dostala do koncentračního tábora a jen těsne unikla osudu lidických děti, které byly odvezeny do Polska do továrny v Lodži. Odtud je pak odvezli do Chelmna a tam v plynovém autě dvaaosmdesát nevinných dětí udusili. Jen devět bylo vybráno na převýchovu. 

Už jen z toho nedovede prý pochopit, že národ, který si prošel vlastními hrůzami a vždycky byl rád za jakoukoli pomoc, se chová tak nesolidárně. „Proto jsem tak naštvaná, když se náš premiér chová takhle nesolidárně a pokrytecky - a hrdě říká, že Česká republika odmítá přijmout 50 nezletilých syrských sirotků,“ odsuzuje jeho postoj vůči sitorkům Skleničková.

Nechce se prý smířit s tím, že je Česko tak ubohá země, že bychom neuživili padesát dětí. „Prožila jsem koncentrák. A kdyby se některé spoluvězeňkyně chovaly takhle, mnoho z nás by dnes už nežilo. Ani já bych tady nebyla,“ přemítá zpětně žena z Lidic a dodává, že i když jí žádná z nich osobně neznala, pomohly jí. „Místo odměny riskovaly trest, mohlo je to stát i život. Byly mi velkým vzorem,“ zdůraznila.

Nyní sleduje pozorně českou politiku a ve Sněmovně to podle jejího názoru vystihla dobře poslankyně Miroslava Němcová, když mluvila o tom, že Česká republika je bohatou zemí. „A jako taková nemůžeme jen tak říkat, že se nedokážeme postarat o padesát dětí,“ říká Skleničková s tím, že Němcová připomněla příběh, kdy v roce 1938 přijel do tehdejšího Československa Nicholas Winton, který byl schopen za půl roku zachránit 669 dětí v osmi transportech. „Všichni kvůli tomu riskovali život. A co riskujeme dnes my? Nic důležitého,“ říká Skleničková, kterou prý koncentrák naučil jednu věc - že neexistuje vyšší hodnota než lidský život.

Argument premiéra Babiše, že se nejedná o děti, ale o teenagery ve věku od dvanácti do sedmnácti let, prý nebere. Na věku totiž nezáleží. „I kdyby jim bylo sedmnáct, copak to nejsou děti? Já jsem byla odvezena v šestnácti letech, takže podle pana premiéra už jsem mohla být teenager,“ řekla a zmínila, že i premiérova slova o tom, že syrské děti nám ani nerozumí a mělo by se spíše pomáhat tam, kde jsou, odmítá. „Tohle není argument, který bych chtěla slyšet od představitele mého státu,“ připomněla.

Následně přirovnala situaci k té u dětí z Lidic, které byly odvezeny na převýchovu do Německa. Poukazuje na to, že jazyková bariéra tady nebyl hlavní problém. „Nesměly v Německu mluvit česky, když je poté přidělily do německých rodin, tak si mezi sebou dopisovaly už jen německy, protože už česky neuměly,“ upřesnila.

Pvodní zdroj ZDE

Rozhodnutí o nepřijetí sirotků je podle Skleničkové u Babiše pouze politická agitace, aby vyhrál volby. „Co na to říkají ministryně z vlády, které jsou matkami. Kam jsme to došli, že jim je možná milejší místo ve vládě než solidarita s dětmi?“ ptá se Skleničková, které vadí, jak se pořád vymlouváme. Je to podle ní ostuda národa, když náš premiér říká, že nechce pomáhat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…