Jasné slovo: Nová čísla. Povládne Babiš? Hamáčku, pozor

05.08.2021 9:47

Světlo světa spatřil další z řady předvolebních průzkumů. Tentokrát jde o průzkum agentury Median. Podle něj hnutí ANO opět kraluje na politické scéně s 26 procenty hlasů. Naproti tomu ještě před 4 měsíci kralující koalice Pirátů a STAN dál oslabuje. Teď by jí dalo hlasy 20 procent lidí. Předběhla ji i koalice Spolu, koalice ODS, lidovců a TOP 09, se ziskem 21,5 procenta hlasů. Tomio Okamura je čtvrtý se 7 procenty. A Robert Šlachta mu dýchá na záda.

Jasné slovo: Nová čísla. Povládne Babiš? Hamáčku, pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Je tu další z řady průzkumů, který předpovídá návrat Andreje Babiš do pozice politického krále, za nímž jeho oponenti z obou opozičních koalic zaostávají. Podle agentury Median by v červenci 2021 Babišovo ANO získalo 26 procent hlasů, koalice Spolu 21,5 procenta hlasů a až třetí by skončila koalice Pirátů a STAN se ziskem 20 procent hlasů. Ještě na jaře přitom jeden z průzkumů této koalici přisoudil volební zisk přes 30 procent.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Pomyslnou bramborovou medaili by získal Tomio Okamura se svým hnutím Svoboda a přímá demokracie a ziskem 7 procent hlasů. Mezi třetími Piráty a čtvrtým Okamurou tak podle tohoto průzkumu zeje velká propast ve voličské přízni.

Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha může být spokojen, protože mu průzkum přisoudil 6,5 procenta.

Komunisté by v červenci získali 6 procent a sociální demokraté už by zůstali mimo Sněmovnu se ziskem 4,5 procenta.

Novinář z časopisu Respekt Marek Švehla při čtení tohoto průzkumu konstatoval, že sociální demokraté by se teoreticky mohli stát zásadním jazýčkem na vahách, protože jejich vstup do Sněmovny je na hranici statistické chyby. Právě sociální demokraté by nakonec mohli rozhodnout, zda Tomio Okamura stane v roli vládního politika, nebo na něj znovu zůstane jen opoziční lavice.

„Druhý průzkum po sobě (dnes Median) naznačuje, že ČSSD by mohla rozhodovat, jestli bude po volbách vládnout Babiš, nebo opozice. Ovšem pokud Babiš, musela by socdem jít s KSČM a Okamurou. Ale když na Hamáčka zatlačí Zeman, tak se dá čekat leccos,“ varoval Švehla.

Další předvolební průzkum

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…