Jde o Andreje Babiše a vyšetřovatele „Čapáku“. Lovec mafiánů z devadesátek odkrývá pozadí personálních rošád u policie

25.05.2018 9:34

Nevysvětlený odchod šéfa pražské policie, výměna na pozici ředitele civilní rozvědky a rošáda na postu šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů, tedy jediného orgánu schopného kontrolovat samotné policisty. Personální změny v bezpečnostních složkách v posledních měsících vzbuzují, v souvislosti s trestně stíhaným premiérem a s kabinetem vládnoucím v demisi, právem nervozitu. ParlamentníListy.cz se zeptaly, co si o těchto změnách myslí někdejší „insider“ a bývalý vyšetřovatel z hospodářské kriminálky Roman Pavlík. A Pavlík, který vedl v 90. letech tým policistů vyšetřujících kriminalitu pověstného Františka Mrázka, si servítky rozhodně nebere. V nedávných změnách u policie vidí jasnou snahu dostat pod kontrolu kauzu Čapí hnízdo premiéra v demisi Andreje Babiše.

Jde o Andreje Babiše a vyšetřovatele „Čapáku“. Lovec mafiánů z devadesátek odkrývá pozadí personálních rošád u policie
Foto: Archiv Romana Pavlíka
Popisek: Bývalý šéf operativců, kteří dělali na kauze hospodářské kriminality spojované s Františkem Mrázkem, Roman Pavlík

Bývalý policista a vyšetřovatel kauzy Mrázek Roman Pavlík změny v policejních složkách z poslední doby pro ParlamentníListy.cz komentoval již jednou. Nyní se pro naši redakci uvolil promluvit již podruhé, a možná ještě ostřeji. Tématem našeho rozhovoru nebylo nic jiného než kauza Čapí hnízdo a poslední personální změny u bezpečnostních složek, které znervózňují politiky, média a snad i veřejnost.   

„Jsem rozčarován. Je neuvěřitelné, že člověk, který je obviněný z trestné činnosti, může být ve funkci premiéra, i když v demisi, a tato vláda pod jeho vedením, i když v demisi, koná personální změny v bezpečnostních složkách tohoto státu,“ uvedl Roman Pavlík na naši otázku k tomu, jak hodnotí „rošády“ u policie a dalších bezpečnostních složek, o kterých se v médiích špitá, že by za nimi mohl být Babiš.

Babiš podle Pavlíkova názoru na vedoucí funkcionáře bezpečnostních sborů „soustavně vytváří tlak a nátlak“ a to nejen v rámci policie, ale i tajných služeb. Cílem je podle exdetektiva „diskreditovat je na veřejnosti, odvolat a dosadit si na jejich místa své spřízněné lidi“, kteří eventuálně budou poslušní.  

Anketa

Jste spokojeni s prací Policie České republiky?

7%
93%
hlasovalo: 4947 lidí

Likvidace schopných?

„Jeho cíl je zcela evidentní, po výměně na vedoucích místech těchto sborů přes takto dosazené lidi zlikvidovat schopné pracovníky, kteří by byli schopni zdokumentovat jeho podnikatelskou a možnou trestnou činnost a to prakticky od začátku 90. let, kdy zde začal podnikat,“ sdělil naši redakci Pavlík, jak vidí Babišovu aktivitu v těchto složkách on.

A přidal i pikantností týkající se vyšetřovatele žhavé Babišovy kauzy tzv. „Čapího hnízda“, ve které jde o údajný dotační podvod v hodnotě 50 milionů korun. „Kapitán Pavel Nevtípil, se kterým jsem sloužil ve druhé polovině 90. let na druhém odboru hospodářské kriminálky správy hl. m. Prahy, než jsem byl takzvaně odejit na mordpartu, měl smůlu, že mu byl tento případ přidělen,“ sdělil ParlametnnímListům.cz Pavlík.

„Se zarputilostí jemu vlastní se vyšetřováním dostal tam, kam až se dostal,“ uvádí dále na Nevtípilovu adresu Pavlík. Podle něj se Nevtípil „neradoval“, když se dostal do stádia, kdy měl zúčastněným osobám sdělit obvinění po konzultaci s dozorujícím státním zástupcem. Podle Pavlíka byl na Nevtípila vyvíjen „neuvěřitelný mediální nátlak“ již před sdělením obvinění. Tlačit na vyšetřovatele měl sám později obviněný Andrej Babiš, a to prostřednictvím jím vlastněných médií, sdělil k věci Pavlík.

ROMAN PAVLÍK SE KE ZMĚNÁM U POLICIE VYJÁDŘIL I NA FACEBOOKU:

Roman Pavlík se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i k čerstvějším personálním změnám u české policie. V polovině května například u pražské policie na vlastní žádost skončil její dosavadní šéf Miloš Trojánek, který požádal o přeložení na Vysočinu. Trojánek se v minulosti vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo opakovaně zastal.

„Podle mě byl na něho vytvářen nátlak, aby tak zarputile nebránil Nevtípila a jemu nadřízené, které taktéž svým rozhodováním chrání a kteří nejsou v přímém vlivu Andreje Babiše,“ sdělil svůj názor na Trojánkův odchod z čela pražské policie Pavlík.

„Prostě se vzdal funkce a odchází do klidných vod na Vysočinu, kde nebude pod takovým tlakem a přímým dohledem Andreje Babiše. Bohužel jeho odchodem je, troufám si říct, otevřená cesta k přímému vlivu na kapitána Nevtípila a to prostřednictvím jeho přímých nadřízených,“ upřesnil ParlamentnímListům.cz Pavlík.

Odposlechy v místnosti, kde se řešil „Čapák“...

A Pavlík přidal další pikantnosti táhnoucí se až do minulosti  „Pokud vím, tak už v roce 2016 byl takzvaně odejit major Klučka, v jehož kanceláři bylo nalezeno záznamové zařízení, nejen zvukové, ale i obrazové, po vašem štěnice,“ sdělil expolicista. „V této kanceláři se prováděly každodenní porady ke kauze Čapí hnízdo,“ doplnil. „Po jeho nalezení raději sám odešel do civilu, nechtěl mít problémy. Věděl, co by ho čekalo za osud,“ dodal.  

„Jde pouze o převzetí bezpečnostního aparátu a orgánů činných v trestním řízení proto, aby se dále nepokračovalo ve vyšetřování nejen kauzy Čapí hnízdo, ale aby se pod kontrolu dostal i další spisový materiál či svazky nejen v rozpracování, ale třeba již uložené,“ vysvětlil naší redakci Roman Pavlík. Z těchto materiálů by se podle Pavlíka dala „zrekonstruovat podnikatelská činnost Andreje Babiše od počátku 90. let až do současnosti“.

Roman Pavlík je bývalým policistou, který vedl tým vyšetřovatelů prověřujících kauzu hospodářské kriminality pověstného „kmotra“ Františka Mrázka v 90. letech. Po svém odchodu z hospodářské kriminálky, kde byl kolegou Pavla Nevtípila, působil na pražském oddělení vražd. O příběhu Pavlíka, který z hospodářské kriminálky odešel dle svých slov na nátlak Františka Mrázka, ParlamentníListy.cz informovaly zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…