Jděte zpátky do Afriky, my na vás kašleme. Už stojí zeď. Podívejte, která země zaujala tento přístup. Je to překvapivé

29.06.2015 11:21

Nesmlouvavý postup zaujímá po několik desetiletí izraelská vláda k uprchlíkům žádajícím o azyl. Staví ploty na hranicích, bez milosti deportuje a v některých případech neváhá dát neúspěšným žadatelům o azyl několik tisíc dolarů, aby opustili zemi. Na jaře však musela ještě přitvrdit, neboť podobně jako Evropa, čelí přílivu afrických migrantů. Informovala o tom prestižní americká agentura Bloomberg.

Jděte zpátky do Afriky, my na vás kašleme. Už stojí zeď. Podívejte, která země zaujala tento přístup. Je to překvapivé
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

I přes to, že většina z více než šestimiliónové izraelské židovské populace jsou potomci uprchlíků, kteří prchali před různými perzekucemi, jsou Izraelci dle Bloombergu velmi zdrženliví k udělování azylu nežidovským žadatelům. V posledních šedesáti letech Izrael kladně vyřídil pouhých 200 žádostí o uprchlický status, které držitelům umožňují zůstat na území státu po časově neomezenou dobu. Tisíce dalších žádostí izraelské úřady smetly ze stolu. Neúspěšní žadatelé o azyl byli buď deportováni, nebo ponecháni v nejistotě, když si museli každých pár měsíců žádat o obnovení víza, aniž by tušili, zda bude jejich žádost vyřízena kladně, nebo budou deportováni.

Před dvěma lety šly izraelské autority ve snaze omezit přistěhovalectví ještě dál, když nechaly na hranicích s Egyptem postavit téměř 245 km dlouhý plot. A vládní statistiky ukazují, že to opravdu funguje. Od té doby překročilo izraelské hranice méně než 70 lidí. Pro srovnání, v roce 2012 přešlo do Izraele více než 10 000 Egypťanů. Nedlouho poté izraelská vláda začala rozesílat vybraným lidem dopisy, ve kterých je informovala, že mají 30 dní na to, aby si vybrali, zda „dobrovolně“ opustí zemi, přičemž k tomu dostanou grant ve výši 3 a půl tisíce dolarů, nebo se raději nechají na časově neomezenou dobu umístit do sběrného zařízení poblíž egyptských hranic.

V březnu tohoto roku přijala izraelská vláda další opatření proti uprchlíkům. Spustila program, který má urychlit deportace a ty, kteří odmítnou odejít, vsadit do vězení. Vláda se tak snaží čelit přílivu zejména afrických uprchlíků, kterých na židovské půdě rok od roku přibývá. Podle vládních statistik se v současné době na izraelském území nachází více než 45 000 afrických žadatelů o azyl.

„Izraelský stát nebude lékem na africké neduhy. Většina afrických žadatelů o azyl nejsou uprchlíci, nýbrž ekonomičtí migranti,“ prohlásila loni v rozhlasovém interview izraelská ministryně spravedlnosti Aylet Shaked. Na počátku června ministryně na svých facebookových stránkách zveřejnila, že „v posledních několika týdnech pronikly do Izraele tucty lidí“ a že „Afričany odradí od vstupu do země pouze přísná legislativa, která sníží jejich motivaci vydat se k izraelským břehům“.

Ostuda lidí, kteří přežili holokaust

Většina Izrealců, ať muslimů nebo křesťanů, dle Bloombergu s vládou sympatizuje. Obyvatelé židovského státu totiž považují migranty za hrozbu, která by mohla zničit převládající židovskou identitu. Objevují se však i hlasy, které s nesmlouvavým postupem izraelských úřadů vůči uprchlíkům nesouhlasí.

„Je to ostuda,“ říká David Blum, šéf oddělení lidských zdrojů v podniku Isrotel Ltd., který v Izraeli provozuje 17 luxusních hotelů. „Jak mohou lidé, kteří zažili holokaust, mít tak krátkou paměť?“ zlobí se. Politika izraelské vlády dle něj navíc poškozuje tamní podnikatele, protože Afričané prý tvoří páteř hotelnictví a restauratérství. Podle izraelské asociace hoteliérů Afričané, zvláště ze Súdánu a Eritrei, tvoří více než polovinu ze sedmi tisíc pokojských a umývačů nádobí v hotelech po celé zemi. „Co si vláda myslí, kdo vezme takovou práci? Izraelci to dělat nebudou,“ říká Daniel Assaf, kuchař v jedné z telavivských středomořských restaurací.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …