Je chybou brát mladé levičáky jako zodpovědné lidské bytosti. Pomluvy, snaha o likvidaci. Slavný britský filozof promluvil

14.04.2019 6:17

Konzervativní filozof Roger Scruton se v minulosti vyjádřil o islamofobii, homofobiii a antisemitismu, následně byl kvůli tomu odvolán z místa poradce britské vlády pro bydlení. On sám tvrdí, že to bylo vytrženo z kontextu, nyní na celou věc reagoval v magazínu The Spectator. Píše o tom server Info.cz.

Je chybou brát mladé levičáky jako zodpovědné lidské bytosti. Pomluvy, snaha o likvidaci. Slavný britský filozof promluvil
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

„Nedávno jsem dal rozhovor magazínu New Statesman v domnění, že se mnou budou zacházet s respektem, když jsem pro ně dříve pracoval jako kritik vína. Rovněž jsem si myslel, že novinář George Eaton byl upřímný, když se se mnou chtěl bavit o mém intelektuálním životě. Zdaleka ne poprvé musím přiznat, že je chybou přistupovat k mladým levičákům jako k zodpovědným lidským bytostem. Níže připojuji svojí stručnou odpověď na bezskrupulózní sbírku poznámek vytržených z kontextu," uvedl Scruton. Podle jeho slov Eaton opakuje pomluvu, že věří v určité židovské konspirační teorie. 

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

Následně zmínil část svého projevu, v němž chtěl poukázat na to, že se antisemitismus stal v Maďarsku tématem a překážkou pro společnou národní identitu. „Pokud jde o Sorosovo impérium, jsem jediným člověkem, o němž vím, který se snažil přesvědčit Viktora Orbána, aby v Maďarsku akceptoval jeho přítomnost a zvlášť přítomnost Středoevropské univerzity. Neuspěl jsem, ale to je jiná záležitost,“ poznamenal Scruton, že není ani Orbánův přítel, ani nepřítel. 

Původní text ZDE.

„Potom je tu ještě islamofobie. Zdá se, že když toto slovo zpochybňuju a upozorňuju na jeho původ v kampani Muslimského bratrstva, stávám se automaticky vinen z přečinu, který popisuje. Považuju používání tohoto slova za politováníhodné, protože má dokazovat, že existuje nějaký zvláštní a iracionální stav mysli, z něhož pochází všechny námitky vůči islámu. Já sám odlišuju islám jako víru a způsob života od radikálů, kteří páchají zločiny v jeho jménu. Cítím respekt a něhu k tomu prvnímu a nenávist k tomu druhému. Je ovšem čím dál tím těžší, vzhledem k současnému zneužívání jazyka, poukazovat na tento rozpor či povzbuzovat muslimy, aby dělali to samé,“ poznamenal Scruton, že homofobie mu pak připadá jako podobné slovo vytvořené kvůli umlčení všech debat o záležitosti, kde se jen jeden pohled pokládá za přípustný. 

Závěrem pak svěřil i své postřehy o Číně či o Británii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…