Je hanba mít velvyslankyni v Sýrii. Bývalý diplomat Michael Žantovský se rozpálil doběla

09.04.2017 12:35

Ředitel Knihovny Václava Havla a někdejší velvyslanec v USA i Velké Británii Michael Žantovský se domnívá, že je hanba mít v současné době velvyslankyni v Sýrii. Uvedl to alespoň pro server Echo24.cz.

Je hanba mít velvyslankyni v Sýrii. Bývalý diplomat Michael Žantovský se rozpálil doběla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

„Diplomacie není vypínač o dvou polohách, připomíná spíš symfonický orchestr s množstvím nástrojů, témat, tónů a odstínů. Dobrá diplomatická kompozice má navíc obvykle hlavní motiv odrážející zájmy země, její zahraničněpolitické priority a její hodnoty. Málokdy lze označit diplomatický akt za stoprocentně správný nebo nesprávný. Ve většině případů lze ale odhadnout náklady a zisky s takovým aktem spojené,“ konstatuje Žantovský. Podle něj tak česká diplomacie rezignovala na hlavní motiv i na konzistentní zahraniční politiku. 

„Z Černínského paláce, Strakovy akademie a Pražského hradu se ozývá pouze kakofonie často protichůdných akcentů, geopolitických orientací a chytráckých bonmotů. Česká zahraniční politika, která odrážela zásadní věrnost demokratickým hodnotám, lidským právům a spojeneckým závazkům, je nostalgickou vzpomínkou,“ dodal kriticky. 

  • Původní text ZDE

Na Pražském hradě tak podle něj je chytrá horákyně, jež si ani nechce zkalit románek s Putinem, ani zkazit vyhlídky na vlídné přijetí v Bílém domě. Vidíme prý také nesmělé přitakávání české vlády a ministerstva zahraničí vůči americkému raketovému útoku na Sýrii. Vše to kontrastuje s chrabrým odhodláním všech ústavních činitelů udržet za každou cenu v chodu českou ambasádu v Damašku v čele s velvyslankyní. 

„Pokud někdy vycházela rovnice nákladů a zisků takového postoje ve prospěch setrvání ambasády, již dávno tomu tak není. Hájit zájmy českých občanů a občanů třetích zemí jako tzv. zájmové zastoupení je zejména během války úctyhodná činnost diplomatických misí, povětšinou z neutrálních zemí. Ale prakticky žádní čeští, američtí či evropští občané, jejichž zájmy by mohla česká ambasáda účinně bránit, již v Sýrii či té její menší části, kontrolované Asadovým režimem, nejsou,“ dodal. Nápad, že by česká ambasáda mohla hrát v nově propuklém konfliktu zprostředkující roli, považuje za slabomyslný. 

„České velvyslanectví v Damašku nemá ani dostatečný personál, ani svobodu pohybu po celé zemi nutnou k získávání informací, ani jistotu dostatečné ochrany utajených informací,“ dodal. V současné době je pak podle něj český úřad rukojmím Asadova režimu. „Je až příliš snadné zvyšovat či snižovat pocit jeho ohrožení v závislosti na tom, jak se budou čeští diplomaté chovat a jaké zprávy budou posílat. Odtud už je jen krůček k tomu, stát se Asadovou loutkou,“ řekl.

Závěrem pak vyjádřil hlavní důvod pro odvolání velvyslankyně Filipi do Prahy. „Demokratické země neudržují velvyslance u režimů páchajících válečné zločiny. Velvyslanec je přímým reprezentantem hlavy státu u jiné hlavy státu a jako takový ztělesňuje respekt své země vůči oné hlavě státu a přiznává jí legitimitu. Pokud se hostující stát dopustí něčeho nepřípustného a nehumánního, reaguje vysílající země minimálně tím, že odvolá svého velvyslance ke konzultacím do ústředí. Možná že existují důvody, i když o žádných nevím, proč by měl zastupitelský úřad v Sýrii setrvat pod vedením vyššího diplomata ve funkci chargé d‘affaires, ale velvyslankyně už dávno nemá v Damašku co dělat. Její přítomnost vrhá hanbu na Českou republiku a hanbu na nás všechny,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…