Je pyšný a má radost! Předák ČSSD! Ano, opravdu to napsal po výprasku

11.10.2021 8:52 | Ze sítí

Mezi kritiky vládní spolupráce ČSSD a ANO se řadí pardubický hejtman Martin Netolický. Ten má nyní smíšené pocity. Na jednu stranu ho mrzí výsledek ČSSD. Ale těší ho neúspěch Andreje Babiše. „Pojetí demokracie, které celý život zastávám, zvítězilo,“ říká a sociální demokracii doporučuje svolat mimořádný sjezd a projít obrodou.

Je pyšný a má radost! Předák ČSSD! Ano, opravdu to napsal po výprasku
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Anketa

Kdo by podle vás měl po letošních volbách sestavovat vládu?

hlasovalo: 24101 lidí
Na jednu stranu Netolického mrzí, jak dopadla sociální demokracie. „Na druhou stranu moc děkuji občanům České republiky za vysokou volební účast a hlavně za to, že rozhodli o pojetí demokracie. Oligarcha s množstvím skandálů a jeho hnutí KONČÍ ve vládě,“ raduje se hejtman Pardubického kraje.

„Pro mě osobně byla v těchto volbách ideologie až na druhém místě. Jsem rád, že naše země zůstává demokratickou parlamentní republikou a lidé dali už jasně najevo, že jim vadí a obtěžují je osobní problémy předsedy vlády, jeho obrovský střet zájmů, arogance, neschopnost vést demokratickou diskusi, přitom jen urážet a ponižovat ostatní. Tato éra určitě končí a jsem za to moc rád. Pojetí demokracie, které celý život zastávám, zvítězilo. To je pro mě hlavní poselství těchto voleb,“ svěřil se sociální demokrat, který na rozdíl od svých kolegů ze Sněmovny svou funkci zastává dále.

Podle něho je neúspěch ČSSD daní za spojení se s ANO. Podle něho měla sociální demokracie poslední šanci se od vlády odtrhnout, když se rušila superhrubá mzda. „Evidentně ten pravolevý střet uvnitř vlády voliči nezaznamenali, nepochopili a upřímně se tomu ani nedivím. Nechápal jsem jej také. Sociální demokracie musí nyní projít zásadní obrodou a soustředit se na komunální volby v příštím roce. Musí být svolán mimořádný sjezd, který by se měl sejít nejpozději do konce roku,“ doporučuje Netolický. A děkuje všem, kteří hlasovali pro „hodnotové pojetí demokracie“.

Netolický se z voleb raduje i z jiného důvodu. Prý končí trend centralizace moci, který se dle Netolického projevil při schvalování nového stavebního zákona. „Na sílu a prakticky jenom hlasy ultrapopulistů z ANO, SPD a několika jednotlivých poslanců. Přitom Senát se jednomyslně vyslovil pro vrácení návrhu zákona do Sněmovny. Ani to nestačilo. Předchozí Poslanecká sněmovna totiž prakticky ignorovala názor odborníků z obcí a krajů, dokonce i garanta veřejné správy - Ministerstva vnitra,“ říká pardubický hejtman.

„Končí centralizace, končí arogance moci. Proč? Zastoupení regionů a samospráv obecně v nové sněmovně je tak široké, že už nedopustí centralizační tendence východního typu. Zároveň se vrátí věcná a především ODBORNÁ debata na půdu sněmovny ve vztahu k místním i krajským samosprávám,“ říká s tím, že podle jeho zdrojů se bude schválený stavební zákon revidovat.

„Mám radost z toho, že se právě ve stavebním právu vrátíme k podstatě problému tj. zjednodušení procesu a nebudeme budovat nové drahé úřady či superúřady a nebudeme naopak naprosto nelogicky rušit stavební úřady tam, kde mají zcela jednoznačně opodstatnění,“ kopl si ještě do nápadů Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…