Je to absurdní, stěžuje se vyhozený šéf Národní galerie Fajt

18.04.2019 16:00

Odvolaný ředitel Národní galerie Jiří Fajt v rozhovoru pro Českou televizi podrobně popsal, jak vnímá svůj vyhazov. Osobně prý nechápe, co se ministrovi kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD) nelíbí.

Je to absurdní, stěžuje se vyhozený šéf Národní galerie Fajt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

„Pan ministr si mě (včera) zavolal, že by se mnou chtěl něco projednat předtím, než odletí do Číny,“ prozradil Fajt s tím, že žádné signály, že se má blížit jeho konec, nezaznamenal.Dnes ráno po 9. hodině se dozvěděl, že končí.

Důvod k odchodu z funkce však on sám nevidí. Ministr na něj sice podal trestní oznámení, ale Fajt prý nezná žádné podrobnosti.

„Jestliže pan ministr mluví o autorské smlouvě, tak tu jsem podepsal, to je pravda. Má to být ten hlavní důvod. což je docela absurdní, protože to je autorská smlouva, která řeší uměleckou tvůrčí činnost, kterou já té instituci poskytuji vedle té své manažerské funkce. ... Od toho má třeba Česká filharmonie šéfdirigenta, Národní galerie by mohla mít šéfkurátora, nemá ho, a ten umělecký program teda vzniká u mě. To je smlouva, která tady toto řešila. V oblasti kultury je takovýchto smluv ceká řada,“ zdůraznil Fajt.

A pokud prý ministr mluví o nějakých nájemních smlouvám, za svého úřadování prý Fajt smlouvy uzavřel, vzešly z nových tendrů a byly prý výhodnější než smlouvy předchozí. A pokud jde o smlouvu na ostrahu objektu, tak tu si prý vybralo samo ministerstvo a Fajt znovu upozorňoval ministerstvo, že společnost neplní svou roli. Nakonec tato firma podala výpověď a Fajt podle vlastních slov dokázal najít firmu jinou.  

Ministrovu argumentaci označil za absurdní. Fajt tvořil rámcový program, měl na to smlouvu, a to je vlastně celé. „Mně to přijde absurdní, řada těch věcí je z neznalosti a jsou zástupné, protože ty důvody jsou politické,“ zdůraznil.

Každý pracovník je podle něj nahraditelný, ale on měl prý řadu kontaktů v zahraničí, které využil k posílení programu Národní galerie a tím i ke zlepšení situace v české kultuře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…