Je to děsivé! Sedmnáctiletý Bogdan popsal, co zažívá na Ukrajině. Lékaři pláčou

12.03.2022 7:18

Ruská agrese proti Ukrajině trvá už sedmnáct dní. Také v noci na sobotu zněly nad celou Ukrajinou sirény oznamující nálety a palbu ruských okupantů. Došlo k útoku na Kyjev, na město Sumy na severu země, kde by mohl být vytvořen humanitární koridor pro civilisty, a útokům čelí i město Mykolajiv na jihu země. Místní gubernátor Vitalij Kim uvedl pro BBC, že ruští okupanti čekali, že je zdejší lidé budou vítat s květinami. Nečekali, že jim Ukrajinci budou klást odpor. Sedmnáctiletý Bogdan popsal, co Mykolajiv zažívá.

Je to děsivé! Sedmnáctiletý Bogdan popsal, co zažívá na Ukrajině. Lékaři pláčou
Foto: Repro Twitter
Popisek: Charkov - 24.2.2022

BBC v sedmnáctý den ruské invaze na Ukrajinu hlásí, že ukrajinské válečné uprchlíky přijímá už i Guatemala, stát ve Střední Americe, který je kupříkladu od ukrajinského Lvova vzdálen více než deset tisíc kilometrů.

Na samotné Ukrajině zněly i v noci na sobotu sirény oznamující blížící se ruská letadla. Letecké poplachy byly vyhlášeny v patnácti regionech na Ukrajině od města Sumy na severu, přes Charkov na východě, až po Oděsu a Mariupol na jihu. Oděsa se chystá na příchod ruských invazních jednotek.

Útokům ruských sil čelí také Mykolajiv, kde před válkou žilo asi 485 tisíc lidí, což je víc, než žije např. v Brně. Město zatím odolává, ale gubernátor oblasti Vitalij Kim vyslal varování. „Zatím vyhráváme tento boj, ale nikoli válku,“ prohlásil. Rusové podle něj čekali, že narazí jen na slabý odpor, nebo dokonce k odporu vůbec nedojde a oni budou vítáni jako osvoboditelé s květinami. Ale to se nestalo. Jenže pokud Rusům přijdou posily nebo pokud nad město přiletí ruská letadla, poměr sil na bojišti to může změnit. „Potřebujeme uzavřené nebe,“ řekl s odkazem na myšlenku bezletové zóny.

Severoatlantická aliance však dává opakovaně najevo, že bezletovou zóny nad Ukrajinou nevytvoří, protože její prosazení by nevyhnutelně vedlo k rozpoutání války mezi NATO a Ruskem. Prezident USA Joe Biden upozornil, že střet NATO a Ruska by vedl ke třetí světové válce, kterou ale Američané rozpoutat nechtějí. Biden ale současně oznámil další rozšíření amerických protiruských sankcí – včetně zákazu dovozu ruského alkoholu, mořských plodů a diamantů.

Vedoucí lékař Alexandr Dimjanov v místní nemocnici uvedl, že za posledních čtrnáct dní bylo zraněno 250 ukrajinských vojáků a civilistů, z toho 12 smrtelně. Na traumatologickém oddělení v Mykolajivu zůstali tři pacienti, kteří byli příliš nemocní na to, aby byli přesunuti dále na západ do bezpečí. „Jsme vyčerpaní,“ řekla sestra, která odmítla uvést své jméno.

Doktor Dimjanov ukázal video svých plačících kolegů a vysvětlil, že jsou pod obrovským tlakem a mají strach, že by jejich vlastní rodiny mohly být zraněny. „Pláčou, protože nevědí, jestli je ještě uvidí. Neutíkají. Pracují tu každý den. Máme spoustu zraněných lidí každý den. Vidí krev,“ řekl. Doktor Dimjanov, který také vyzval Západ, aby zavedl bezletovou zónu.

Obyvatelé několika paneláků v civilní čtvrti na východě města ukázali, kde rakety nebo granáty v posledních dnech dopadly na sídliště. „V noci je to raketová a dělostřelecká palba. Je to tady docela děsivé. Velmi hlasité, zvláště v noci,“ řekl sedmnáctiletý Bogdan Somberakov.

Masivnímu úderu čelil i Kyjev a Žytomyr.  

Z města Sumy má v 8 hodin našeho času vyrazit další konvoj uprchlíků. Pokud bude dodrženo příměří dohodnuté mezi Ukrajinou a ruskými okupanty. O chystaném koridoru informoval gubernátor sumské oblasti Dmytro Živickyj. Uprchlíci zamíří do ukrajinské Poltavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…