Je to fuč! Boj o Járu Cimrmana: Zadarmo už nic neuvidíte. Důvod jasný

11.06.2020 10:22

Cimrman zmizel z YouTube, napsal server Mediář.cz. Proč nahrávky zmizely? Pravděpodobně jde o peníze. Zdeněk Svěrák si prý nepřál, aby byly dostupné zcela zdarma.

Je to fuč! Boj o Járu Cimrmana: Zadarmo už nic neuvidíte. Důvod jasný
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Zdeněk Svěrák je český dramatik, scénárista, herec a autor písňových textů

Jára Cimrman, největší génius našeho národa, který nikdy nežil, už pobavil stovky tisíc lidí. Hry, které údajně pocházely z mistrova díla, psali Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. Filmové záznamy z představení byly donedávna volně přístupné na serveru YouTube. Dnes už nejsou. Ze serveru zmizely.

Anketa

Kolik dostane Babišovo ANO v parlamentních volbách 2021?

76%
14%
5%
hlasovalo: 19347 lidí

Žižkovské divadlo Járy Cimrmana o tom prý nic neví. YouTube kanál se svými hrami tam prý neznali, natož aby ho provozovali.

Nakonec se ukázalo, že hry zmizely kvůli soudnímu sporu, v němž figuruje jeden ze čtyř potomků Ladislava Smoljaka, Filip Smoljak. Filip Smoljak na Facebooku uvedl, že kanál „nechal zmizet“ doktor Rudolf Leška z kanceláře Štaidl Leška advokáti. Leška to potvrdil. Mnohé nahrávky prý pořídila společnost Originální videojournal a podle právníka Filipu Smoljakovi vadilo, že hry byly volně dostupné ke zhlédnutí.

Ten to však důrazně odmítl.

Nikdy jsem neusiloval o to, aby byly záznamy her staženy. Naopak, iniciativa zveřejnit je a bezplatně je šířit bez reklamy přišla v minulosti ode mne. Dokonce jsem v roce 2016 napsal dopis Zdeňku Svěrákovi, ve kterém jsem ho žádal, aby to umožnil. Odpověděl mi, že je to populistická blamáž a že by to mělo být každopádně zpoplatňováno. Dosáhl svého skrze takzvanou monetizaci reklamou. Dnes jsou však záznamy zcela pryč, a to naprosto proti mé vůli,“ reagoval Smoljak.

Společnost Originální videojurnál odmítá, že by videa na YouTube nahrála, takže kdo stojí za cimrmanovským kanálem, zůstává zahaleno v mlze.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…