Je to jen kolos na hliněných nohou. Proti Západu prý nemá Rusko žádnou šanci

14.04.2015 11:26

Ruská komentátorka Xenie Kirillová tvrdí, že Putinův režim se otřásá v základech a není tak silný, jak se tváří. Sama identifikovala a popsala pět jeho největších slabin.

Je to jen kolos na hliněných nohou. Proti Západu prý nemá Rusko žádnou šanci
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Za tu nejzávažnější považuje údajnou neexistenci vize do budoucnosti. „Ideologie Putinova režimu nemá žádný obsah. Je to v podstatě spíš kvazi ideologie připomínající frašku. Skládá se z povrchních a dekorativních prvků pravoslaví, vůdcovského kultu a idealizované minulosti. V důsledku toho je hlavní motivací odporu vůči Západu jen negace a destruktivita,“ píše Kirillová.

Za další vážný problém Putinova režimu považuje ruská komentátorka ztrátu podpory u bývalých ruských spojenců v Evropě, ale i v rámci SNS. „Dokonce i běloruský prezident Alexandr Lukašenko se po Putinových krocích v zahraniční politice začíná mít na pozoru. Podle neoficiálních informací Lukašenko zamítl působení Putinova Institutu pro strategický výzkum ve své zemi poté, co se v něm objevily názory, že by mělo být Bělorusko připojeno k Rusku. K tomu začal s Ruskem Kazachstán obchodní válku a od Moskvy se již dávno distancovalo Německo a další bývalí evropští spojenci,“ poukazuje Kirillová.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„A aby toho nebylo málo, ruská ekonomika míří ke skutečné katastrofě. Jak upozorňuje celá řada expertů, výsledkem mnoha selhání může být nárůst regionálního a národního separatismu. Mnoho vzdálených ruských regionů může dojít k přesvědčení, že bez Moskvy se jim povede lépe,“ popisuje třetí slabinu Putinova režimu Kirillová. Za čtvrtý signál slabosti Putinova režimu považuje ruská blogerka rostoucí represi, která vzbuzuje strach, ale také hněv obyčejných Rusů. „Nelítostný tlak Kremlu na opozici vyvolává strach v celé společnosti. Když roste počet obyvatel, proti kterým Kreml útočí, mohou se Rusové začít bouřit. Dojdou totiž k názoru, že příště přijde řada na ně,“ míní Kirillová.

V pátém bodě výčtu slabostí Putinova režimu Kirillová píše o propagandě, která prý ovšem zatím ruskou společnost morálně nerozložila. „Mnoho Rusů stále věří, že zprávy přicházející ze státem kontrolovaných médií o Ukrajině jsou pravdivé. Postupem času ale může jejich důvěřivost klesat. Obzvlášť v případě, že obrátí svoji pozornost i na alternativní zpravodajské a informační zdroje,“ vysvětluje Kirillová a dodává, že současný ruský režim má mnohem více nedostatků. „Ale i těchto pět výše zmíněných poskytuje jasný důkaz o tom, že Rusko představuje kolos na hliněných nohou, který nemá dostatek sil k tomu, aby zvítězil nad Západem,“ dochází Kirillová k jasnému závěru.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…