Je to možné? Zemanův Mynář prý vyčerpal dva miliony na něco, co dodnes nefunguje

17.07.2019 9:11

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář má problém. Před lety jeho firma dostala dva miliony korun na sjezdovku v Nové Lhotě. Ta však dodnes nefunguje, kancléř však mezitím společnost přepsal na starostu Osvětiman. Úřady nyní celou záležitost vyšetřují, píše server iDNES.cz.

Je to možné? Zemanův Mynář prý vyčerpal dva miliony na něco, co dodnes nefunguje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Dva miliony korun získal Mynář na zasněžování sjezdovky v Nové Lhotě od Státního zemědělského intervenčního fondu. Jak píše server, nakoupená sněžná děla však na svahu rezivějí a firma je nepoužívá. O projekt totiž poté, co CHKO zakázala nádrž, ztratila zájem.

„Po ex post kontrolách SZIF odeslal dva protokoly ke dvěma projektům a kontrolovaný subjekt podal námitky proti obsahu těchto protokolů, které nyní řešíme. Zároveň jsme si ještě vyžádali doplňující dokumentaci od jiných úřadů,“ uvedla k případu mluvčí Vladimíra Nováková. A fond hlídá také Evropská komise. 

Původní text ZDE

Mynář mezitím z firmy Ski-Moravia zmizel. V roce 2013 svůj podíl ve společnosti oficiálně přepsal. Novým jednatelem je jeho blízký, starosta Osvětiman Aleš Pfeffer. Ten nyní výsledky zkoumání fondu komentovat nechtěl, neboť je ještě neviděl. Tvrdí však, že nesrovnalosti byly vysvětleny. Zda se miliony budou vracet, však jasné není. 

Hradní kancléř Vratislav Mynář má však i jiný problém – musí zaplatit pokutu 50 tisíc korun za načerno postavený rybník v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Týdeníku Respekt to v minulých dnech potvrdil mluvčí městského úřadu v Uherském Hradišti Jan Pášma. Mynář postavil nádrž už před třinácti lety. Nezískal k tomu ale potřebná povolení, upozornila v únoru Česká televize (ČT) v pořadu Reportéři ČT.

Mynář mohl podle Respektu dostat pokutu až milion korun. „Udělení pokuty při spodní hranici maximální zákonné sazby vodoprávní úřad odůvodňuje zejména pozitivním vlivem vodní nádrže spočívajícím v zadržení vody v krajině a ve zlepšení biodiverzity v dané lokalitě,“ vysvětlil týdeníku nízkou sazbu Pášma. Úřad podle něj také přihlédl k tomu, že Mynář byl nápomocný při objasňování přestupku. Pášma doplnil, že rozhodováno bylo formou příkazu, který je pravomocný. Mynář se pro Respekt odmítl vyjádřit.

Mynář z rybníku v Osvětimanech, v nichž je místním zastupitelem, také částečně zasněžuje vlastní sjezdovku. Ani na to podle ČT nemá povolení. Kancléř tehdy uvedl, že má souhlas na čerpání vody od správce toku. Mynářovi podle Pášmy hrozí také další pokuta od České inspekce životního prostředí. O dodatečném povolení nádrže podle Respektu už přes rok probíhá řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…