Je to plichta: Pro Ameriku je prý pohromou „studenokrevná manipulátorka“ Clintonová i „hlupák“ Trump

20.10.2016 18:25

Trump sám sobě prohrává souboj o prezidentské křeslo. Ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu se na tom shodli publicista Jefim Fištejn, komentátor ČRo Milan Slezák a Daniel Anýž z české verze časopisu Newsweek. Trump si sám proti sobě poštval média, ale především není prý tento muž dost chytrý na to, aby dokázal na Clintonovou inteligentně zaútočit a tak se omezuje jen na hloupé osobní útoky.

Je to plichta: Pro Ameriku je prý pohromou „studenokrevná manipulátorka“ Clintonová i „hlupák“ Trump
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

Publicista Jefim Fištejn, Daniel Anýž z české verze časopisu Newsweek a zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák debatovali ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu o předvolební situaci ve Spojených státech poté, co se včera završil cyklus tří prezidentských debat mezi demokratkou Hillary Clintonovou a republikánem Donaldem Trumpem.

Donald Trump na poslední debatě s Hillary Clintonovou prohlásil, že jsou volby zmanipulované. Stačí se prý podívat na to, jak o Trumpovi píšou některá média. „Ale především by neměla kandidovat sama Hillary, vždyť se podívejte, co napáchala, od těch e-mailů, ale jsou tu i další věci. Ona by prostě neměla kandidovat,“ rozpálil se americký miliardář v poslední debatě. Následně odmítl prozradit, zda bude respektovat výsledek voleb.

Clintonová kontrovala, že si Trump neustále stěžuje. „Poslechněte si, co on vlastně říká, on ponižuje naši demokracii,“ obořila se dáma na svého oponenta.

Mně vadí pokleslost politické debaty u obou kandidátů, rozčílil se Fištejn

Anýž konstatoval, že to nakonec může dopadnout tak, že Trump nebude respektovat volby. „Pak bychom mohli sledovat např. vzpouru na sociálních sítích a v krajním případě např. i vzpouru na venkově, která by mohla vypadat všelijak. Fištejn dal Anýžovi za pravdu. Americký národ zůstane i podle jeho názoru po 8. listopadu rozdělen. „Ale to, co mně vadí nejvíc, je nízká úroveň politické debaty, ta pokleslost, a to u obou kandidátů,“ rozzlobil se ve studiu Fištejn.

Milan Slezák připomněl, že před čtyřmi roky měla řada voličů problémy s registrací, jenže Trump odmítá dodat, že lidé špatně zaregistrovaní k volbám nakonec nejsou připuštěni, takže to není tak, že by hlasoval i někdo, kdo nesmí. Jestliže si Trump stěžuje na špínu v médiích, měl by se podle Slezáka také zamyslet nad tím, že tato média proti sobě sám poštval.

„On řekl o moderátorce, že měla krev i v očích, čímž evidentně narážel na menstruaci. Jsou lidé, kterým konvenuje to, že Trump říká, co si myslí, ale pak jsou také lidé, kteří si myslí, že by politik takto mluvit neměl,“ zaznělo z úst Slezáčka.

Clintonová se pustila do Trumpa kvůli jeho údajným vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten se okamžitě bránil. „Já Putina vůbec neznám, ale jedno vám řeknu. Putin je chytřejší než ona a než Obama,“ ukazoval prstem na protikandidátku.   

Fištejn si posteskl nad tím, že Clintonová mohla být pod mnohem větším tlakem, kdyby Trump místo debat o Rusku či o ženách zaútočil na její slabou stránku, která se týká uniklých e-mailů. Kdyby se na tomto tématu točil, získal by prý politické body. „Ale Trump není zdatný rétor, on není ani moc chytrý člověk a nedokáže použít nějaký dobře provedený útok. On místo toho všechno přesouvá jen do osobní roviny a říká: já jsem chytrý a ona je hloupá,“ poznamenal na Trumpovo konto publicista.

Podle Fištejna navíc nemusí být pravda, že by Vladimir Putin měl rád za prezidenta Donalda Trumpa. Proč? Neměli bychom totiž zapomínat, že Clintonová stála u zrodu politiky restartu americko-ruských vztahů. Tento projekt totálně zkrachoval, ale podle publicisty to ukazuje, že Clintonová nemusí být Putinovi tak vzdálená, jak někteří komentátoři naznačují. „Trump je pro Putina nebezpečnější, protože je nevyzpytatelný. Clintonová je až příliš čitelná,“ zaznělo z úst hosta.

Slezák doplnil, že se Trump dopouští nepravdivých výroků mnohem častěji než Clintonová, ale když už Clintonová použije nějaký manipulativní výrok, Trump toho nedokáže využít. Téma Ruska je navíc v dnešních prezidentských volbách mnohem silnější než před čtyřmi roky. Díky útokům v Sýrii je mu dnes věnována podstatně větší pozornost. Rusové nyní na Blízkém východě hrají důležitou roli a Američanům se může zdát, že jsou jako velmoc v defenzivě.   

Většina Američanů si v Bílém domě nepřeje ani Trumpa, ani Clintonovou

Trump je pod tlakem i kvůli tomu, že se údajně chová hrubě k ženám. Fištejn k tomu doplnil, že Clintonová dokázala odvrátit pozornost od sebe samé obecně k ženám. Hillary Clintonová je přece v politice třicet let, a pokud si Američané stěžují na systémové chyby a establishment, ona tento systém posledních třicet let ztělesňuje, ale o tom se nemluví,“ zlobil se Fištejn.

Slezák mu dal do jisté míry za pravdu. „I já tady kritizuji Trumpa, ale to neznamená, že je mým favoritem Hillary Clintonová. Kdybych byl Američanem, tak bych nevěděl, koho budu volit... Průzkumy ukazují, že si nadpoloviční většina Američanů přeje, aby v Bílém domě neusedl ani jeden z kandidátů. Jenže ono se to stane,“ poukázal na neoblíbenost Trumpa a Clintonové komentátor ČRo.

Fištejn bez obalu označil Clintonovou za zkušenou studenokrevnou manipulátorku, která se uchyluje k frázím.

Slezák debatu uzavřel poznámkou, že Trump mohl prezidentských debat využít mnohem lépe, aby poukázal na chyby Clintonové a sám sebe prezentoval jako novou krev, která postaví Spojené státy na nohy. Něco takového Trump mohl udělat a dokonce to měl udělat, aby posílil své šance na vítězství, jenže nic takového neudělal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…