Je to úplně jinak, ozval se Dienstbier kvůli služebnímu zákonu. Všechno se prý zhoršilo, když se do věci vložil Kalousek

08.08.2014 15:25

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) na tiskové konferenci vysvětlil své výhrady k další práci na služebním zákoně. Podle něj znamená dohoda s opozicí několikaměsíční zpoždění a hrozí také nemožnost čerpání dotací z EU. Trvá na tom, že okamžitě poskytl součinnost legislativě, která bude zákon upravovat.

Je to úplně jinak, ozval se Dienstbier kvůli služebnímu zákonu. Všechno se prý zhoršilo, když se do věci vložil Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Dienstbier prohlásil, že nemůže nést odpovědnost za změněnou podobu zákona. „Další důvod, proč jsem sdělil, že nechci nést odpovědnost, je mé pověření pro jednání s Evropskou komisí o čerpání z Evropských fondů. EK klade jasné požadavky na to, co má splňovat úprava zákona o státní službě,“ prohlásil. Zpoždění prý může znemožnit čerpání dotací z EU. Česko by mohlo přijít až o 30 milionů.

Není pravda, že bych nechtěl poskytnout součinnost. Podklady jsme předali už včera

„To, že nadále nechci nést odpovědnost za tyto dvě oblasti služebního zákona, bylo interpretováno, že já a můj úřad nechceme poskytnout součinnost. To není pravda. Hned včera ráno jsem dal pokyny, aby připravili předání veškerých podkladů, které máme k dispozici na Úřadu vlády. Týká se to i příprav na spuštění státní služby,“ prohlásil Dienstbier.

Podle něj je zákon příliš složitý na to, aby se připravoval v tak velkém spěchu. Dienstbier se obává také dvou až tříměsíčního zpoždění, které způsobí převod agendy na Ministerstvo vnitra.

Nemohu vyslat polovinu legislativců na jednání o služebním zákoně. Dva lidé posílí tým na vnitru

„Údajně odmítám vyslat zástupce na jednání legislativy. Celý odbor má 19 legislativců. Není možné polovinu těchto legislativců poslat na jednání o služebním zákoně, pokud se nemá ohrozit jednání o dalších zákonech. Ale snažil jsem se pověřit dva lidi, aby posílili tým na Ministerstvu vnitra,“ uvedl vicepremiér na pravou míru.

Dienstbier odmítl, že by chtěl sabotovat práce na služebním zákoně. Nemyslí si, že by se jednalo o velký konflikt mezi ním a ČSSD, premiérem Bohuslavem Sobotkou nebo koalicí.

To, co si vynutil Kalousek, znamená zhoršení

Původní návrh se prý musel mnohokrát upravit na základě požadavků koaličních partnerů po jednání s odbory a neziskovými organizacemi. Původní předloha prý vycházela vstříc i opozici.

„Je lež, když někdo tvrdí, že se o zákoně s opozicí nejednalo. Přes všechny tyto kompromisy si trvám na tom, že výsledek té práce byl velmi solidní a zajišťoval by přiměřenou míru odpolitizování státní služby. To, co bylo dojednáno, co si pan Kalousek svým vyjednáváním vynutil, znamená zhoršení,“ obává se Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…