Jedna česká vlajka. Deset ukrajinských, patnáct unijních. Matěj Gregor trefil dav před Muzeem

16.04.2023 14:50

Na demonstraci Česko proti bídě organizovanou Jindřichem Rajchlem (PRO) dorazily tisíce lidí. Promluvil k nim ostravský student Matěj Gregor, jenž zmínil provládní novináře, kteří podle něj zesměšňují, a konstatoval, že pokud demonstranti vytrvají, přivedou jednou vládu Petra Fialy (ODS) k jejímu konci. „Nenechme se rozdělit vůbec nikým,“ nabádá Gregor.

Jedna česká vlajka. Deset ukrajinských, patnáct unijních. Matěj Gregor trefil dav před Muzeem
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předseda Odchod.eu, Matěj Gregor

Na své předchozí demonstraci právník Jindřich Rajch, předseda hnutí PRO, vyhrožoval, že pokud do Velikonoc vláda Petra Fialy (ODS) nesplní jeho požadavky, nebo nepodá demisi, rozjede v neděli po Velikonocích blokádu vládních budov. Den se s dnem sešel, a zatímco po první demonstraci došlo „k útoku na Národní muzeum“, teď tedy, po demonstraci známé pod názvem Česko proti bídě, by mělo dojít na blokaci vládních budov.

Rajchl dopředu oznámil, že na akci, která odstartovala na Václavském náměstí v Praze po 14. hodině, promluví vedle něj také senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, právník a expert na zdravotnictví Ondřej Dostál a bloger známý jako Vidlák.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dal naproti tomu najevo, že pokud se demonstranti nakonec přece jen rozhodnou blokovat vládní budovy, policie bude připravena zakročit. „Právo demonstrovat má každý. Pokud neporuší zákon, rozhodně se nemá čeho obávat. Pokud poruší, policie zasáhne,“ řekl ministr Rakušan v rozhovoru pro Český rozhlas.

Po Rajchlovi, který akci odstartoval ostrým projevem k tisícům účastníků o „Fialově bídě“, dostal slovo ostravský student Matěj Gregor – a také on, stejně jako Rajchl, poděkoval lidem, že přišli na tuto demonstraci.

„Když jsem před chvíli viděl demonstranty, kteří přišli protestovat proti nám a podpořit vládu, tak jsem napočítal na jednu českou vlajku 10 ukrajinských vlajek a 15 unijních,“ spustil Gregor s tím, že demonstranti na Václavském náměstí mají s sebou desítky vlajek ČR. „Když se podívám, co řeší média, tak se řeší, jaká máme auta, jak jsme oblečení. Jsou tu provládní novináři, kteří se nás snaží zesměšňovat, ale přesto jste tady a přesto jsme opět zaplnili Václavské náměstí,“ řekl Gregor.

A dočkal se výrazného potlesku. Poté vysvětlil, že nepřišel podpořit jednu jedinou politickou stranu, ale vyjádřit odpor vůči vládě – a podpořit Českou republiku. „Hlavně vyjadřujeme lásku, obavu a chuť bojovat za Českou republiku!“

Stejně jako při Rajchlově projevu, i u dalšího projevu se ozývalo „Demisi, demisi, demisi!“ a „Fuj!“ na adresu předsedy vlády Petra Fialy a jeho vlády.

„Až naši demonstraci uvidí ministra vnitra Rakušan, opět se spustí ty hnoje. Nic z toho, co tito proradní lidé řeknou, tak nic z toho nedokáže změnit cíl, který jsme si dali. Jedna demonstrace vládu nesvrhne, ale dlouhodobá práce a to, že se nebudeme bát projevit své názory, to nakonec tuto vládu přivede ke konci. Nejhorší vládu České republiky. Té vládě důvěřuje zhruba dvacet procent občanů. Zhruba tolik lidí důvěřovalo i komunistické vládě.“ Gregor zdůraznil, že demonstrovat – za Česko, za vlast, za národ a za mír – je v pořádku.

A vyzval, aby se všichni politici, kterým jde o český národ, spojili – a aby vystavili velkou červenou kartu vládě Petra Fialy. „Nenechme se rozdělit vůbec nikým,“ nabádá Gregor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinští provokatéři u Národního Muzea, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIvana1 , 16.04.2023 16:30:33
dělají velkou chybu. Stojí proti plnému Václaváku jako největší nepřátelé ČR. To je velká chyba, která proti nim poštve celý národ. Chyba!!! A tyhle provokatéry vede zmetek Novotný, který tímto škodí všem slušným a pracovitým UA, kterým ještě někdo kdy chtěl pomáhat !!!!

|  21 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …